A.M.

Până pe 20 octombrie, turiștii pot admira la Castelul Peleș din Sinaia o expoziție temporară dedicată Palatului Cotroceni – ultima din seria de evenimente intitulată „Casele de vis ale Reginei Maria”. Realizată de Muzeul Național Peleș în colaborare cu Muzeul Național Cotroceni de la București, expoziția aduce în atenția vizitatorilor atmosfera Palatului Cotroceni – reședință regală în timpul domniei Regelui Ferdinand I (1914-1927) și redecorată de regină după gusturile sale, din dorința de a o transforma într-un adevărat cămin. Unele dintre amenajări au fost considerate excentrice la vremea respectivă, prin elementele viu colorate și surprinzătoarea alăturare a unor obiecte. De exemplu, Regele Carol I și Regina Elisabeta au fost aproape șocați de interiorul Salonului de Aur. Referitor la acest lucru, Regina Maria a notat într-un articol pentru o revistă americană: “Când, pentru prima oară i-am lăsat triumfătoare să intre în camera mea aurie, figura Maiestăților Lor a fost de studiu și contemplare. Nu le-a plăcut pentru că era prea îndrăzneață, prea diferită de orice văzuseră sau concepuseră vreodată, dar nu s-au putut împiedica să admită că era frumoasă, într-un fel barbar și neconvențional. Era, cu certitudine, ca o poveste. În acele zile, a crea povești era un mare ajutor, împotriva serbedei realități sau lucruri.” Salonul avea un aspect inedit: pe pereți erau ornamente în formă de flori de crin, în interior erau obiecte de artă, icoane, sticlărie Art Nouveau, tablouri, printre care și un tablou reprezentând-o pe principesa Maria în costum național românesc. Piesa de rezistență era un tron aurit, înalt, bogat ornamentat cu cruci și motive celtice.
În cadrul expoziției de la Castelul Peleș sunt expuse fotografii de epocă, portrete ale reginei realizate de artiștii Pierre Bellet și Philip Laszlo, în ulei, pe pânză, un manuscris cu pictură în acuarelă aparţinând suveranei, rame cu fotografii ale copiilor cuplului princiar, piese de mobilier cu design realizat de către regină, piese de birou pe care aceasta le folosea, dar și figurine din porțelan de Copenhaga, reprezentând animale, pe care suverana le etala pe mesele și polițele din Salonul de aur. În cadrul proiectului „Casele de vis ale Reginei Maria” inițiat în 2012, au mai fost organizate expoziţiile „Castelul Bran” şi „Castelul Balcic” .
Muzeul Național Peleș este deschis în zilele de miercuri, între orele 11.15-16.15 și de joi până duminică, între orele 9.00- 16.15, iar taxele de vizitare a expoziției dedicate Palatului Cotroceni sunt: 6 lei pentru adulți, 1, 5 lei pentru elevi, studenţi, 3 lei pentru pensionari. Pentru cei care doresc să viziteze și expoziția permanentă de la parterul Castelului Peleș, biletul de intrare costă 20 de lei pentru adulți, 5 lei pentru elevi, studenți și 10 lei pentru pensionari. În schimb, un bilet de intrare pentru vizitarea parterului și a etajului I al castelului costă 50 de lei pentru un adult, 12 lei pentru elevi, studenți și 25 de lei pentru pensionari.