Creșterea salariilor – impact “periculos” pentru economia românească

Potrivit unui raport al Consiliului Fiscal, creșterea salariilor în sectorul public va avea, anul viitor, un impact net estimat la 10 miliarde de lei, lucru care ar fi, în opinia unor specialiști fiscali, “periculos” pentru economia românească. „Propunerile din noua lege a salarizării presupun creşteri de cheltuieli care mi se par mai periculoase decât impactul adus de Codul Fiscal la deficitul bugetar. De ce era nevoie de o nouă lege a salarizării, dacă există una care nu se aplică şi de unde se vor găsi resursele financiare pentru a susţine cheltuielile suplimentare aduse? În 2009, anvelopa salarială în sectorul bugetar reprezenta 10,7% din PIB, iar nivelul a scăzut până în prezent la 7,4% din PIB, influenţat de scăderea salariilor bugetare de 25%, de îngheţarea salariilor şi de scăderea numărului de bugetari. Pare că noua lege a salarizării este o reversare a acestei tendinţe de reducere a cheltuielilor cu salariile bugetarilor“, a spus Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

Sistemul judiciar trebuie să se axeze pe recuperarea prejudiciilor

Specialiștii Băncii Mondiale (BM) au declarat, la recentul Forum al Investitorilor Străini, că România trebuie să se concentreze pe recuperarea bunurilor provenite din prejudicii, astfel încât banii cetățenilor să poată fi recuparați.
“În ultimele 18 luni am stabilit relaţii cu Guvernul şi cu primul ministru pentru a rezolva câteva probleme majore pentru crearea unei unităţi strategice care să lucreze cu noi şi care să urmeze recomandările specifice de la Comisia Europeană. În lupta împotriva corupţiei, România a făcut progrese majore în această zonă. Văd că nu trece o săptămână fără ca un personaj cunoscut să nu fie anchetat. Trebuie ca sistemul judiciar din România să se axeze asupra bunurilor furate. Acestea trebuie confiscate şi recuperate şi banii oamenilor trebuie recuperaţi”, au mai precizat specialiștii BM.