Alex Călinoiu
Aflaţi într-o criză de medici anestezişti, care a dus inclusiv la sistarea activităţii secţiei Anestezie şi Terapie Intensivă, reprezentanţii Spitalului de Pediatrie Ploieşti caută soluţii pentru atragerea specialiştilor. Ieri, consilierii locali ploieşteni, alături de conducerea unităţii medicale şi de mai mulţi directori din primărie, au participat la o şedinţă de lucru, pentru identificarea variantelor pe termen scurt, dar şi pe termen lung. Una dintre propunerile analizate vizează majorarea salariilor pentru angajaţii din această unitate, în conformitate cu hotărârea adoptată de Guvern în această vară, care le permite autorităţilor locale să crească veniturile salariaţilor cu până la 12%, în limita bugetului şi a plafonului general pentru cheltuieli de personal.
O nouă şedinţă pe tema crizei de medici de la Pediatrie a fost programată astăzi, când la discuţii sunt aşteptaţi şi reprezentanţi de la Direcţia de Sănătate Publică.
„În prezent, după ce o doamnă doctor a susţinut un concurs pentru ocuparea postului la Spitalul de Obstetrică-Ginecologie, am rămas cu un singur medic anestezist angajat cu contract de muncă. Mai sunt, însă, şi alţi medici, care au contracte de prestări servicii. În opinia noastră, putem să asigurăm gărzi continue la secţia de ATI. În momentul de faţă, asigurăm urgenţele prin secţia Chirurgie. Dacă un caz necesită intervenţii complicate, nu le putem efectua şi transferăm pacientul către o unitate medicală din Bucureşti. Avem protocoale în vigoare cu mai multe spitale. Părinţii ar trebui să ştie că facem eforturi şi discutăm în permanenţă cu Ministerul Sănătăţii ca să găsim o soluţie. Niciodată nu am pus şi nu vom pune în pericol viaţa copiilor”, a declarat, la finalul şedinţei de ieri, Cătălin Vişean, managerul Spitalului de Pediatrie Ploieşti. Acesta a explicat că situaţia delicată a apărut după ce unul dintre cei doi medici anestezişti din schema de personal a unităţii a plecat la Maternitate, în vreme ce un medic care făcea gărzi în baza unui contract de prestări servicii s-a îmbolnăvit. „Nu am reuşit să cooptăm pe nimeni, tocmai pentru că sunt foarte puţini specialişti în anestezie pediatrică şi sunt prinşi în linii de gardă la alte spitale. Am avut o discuţie cu un profesor universitar care lucrează în Bucureşti, însă ne-a cerut de patru ori mai mulţi bani decât ne permite legislaţia să oferim. Nu putem plăti mai mult de 15 lei pe oră de gardă, tariful este reglementat”, a mai precizat directorul Spitalului de Pediatrie.
Aleşii ploieşteni speră ca, după şedinţa de astăzi, Direcţia de Sănătate Publică să revină asupra ordinului prin care a dispus sistarea temporară a activităţii secţiei ATI. Autorităţile încearcă să găsească medici dispuşi să ajute spitalul, în baza unor contracte de prestări servicii. Suplimentar, postul din organigramă rămas vacant urmează să fie scos la concurs, însă nu sunt şanse mari de reuşită, în condiţiile în care şi alte unităţi sanitare din Prahova au organizat recent concursuri similare, la care nu s-a prezentat niciun candidat.
„Am convocat consilierii locali la o şedinţă de lucru, făcând apel să lase hainele politice şi să ne concentrăm la situaţia concretă, pentru că – fără să dramatizez inutil – este o problemă de viaţă şi de moarte. Trebuie să venim cu o ofertă pentru a atrage medici specialişti. Asta înseamnă salarii, dar şi alte facilităţi, cazare, transport”, a declarat viceprimarul municipiului Ploieşti, Iolanda Băzăvan.
Concluziile şedinţei de ieri, dincolo de faptul că s-a constatat nevoia unei discuţii cu reprezentanţii DSP şi ai Casei de Asigurări, ţin de încercarea de a identifica soluţii pe termen scurt şi lung pentru atragerea medicilor. Într-o primă fază, Direcţia Economică din Primăria Ploieşti va face o analiză, pentru a calcula dacă administraţia locală îndeplineşte condiţiile necesare ca să aprobe o creştere salarială de 12% pentru angajaţii Spitalului de Pediatrie. O a doua variantă ţine de utilizarea banilor strânşi din donaţii şi evenimente caritabile de Fundaţia „Copiii Noştri“. „Fundaţia a strâns o sumă foarte mare, aproximativ 380.000 de lei, însă statutul ei se leagă exclusiv de relocarea spitalului în noul sediu. Se vor face demersuri pentru schimbarea statutului, astfel încât să putem folosi aceşti bani pentru atragerea de medici. Vom convoca o şedinţă a Consiliului Local în acest sens. Este de aşteptat ca întreaga procedură, inclusiv demersurile juridice, să dureze aproximativ o lună. Banii de la Fundaţia „Copiii Noştri“ vor fi folosiţi pentru a oferi pachete salariale pentru unii medici. Suntem în etapa de studiu a acestei variante”, a declarat şi consilierul local George Botez.
Direcţia de Sănătate Publică Prahova a dispus, în urma unui control efectuat recent, sistarea activităţii la secţia ATI, pe motiv că spitalul nu are suficienţi medici ca să asigure gărzi continue. Practic, în prezent, unitatea se poate baza pe doi medici, în vreme ce reglementările spun că este nevoie de minimum patru pentru gardă continuă.