Violeta Stoica

Construirea Centrului de afaceri “Lumina Verde”, din zona Parcului Industrial Ploiești, după obținerea finanțării europene de către Consiliul Județean Prahova, ar putea deveni o sursă de venituri la bugetul județului dacă vor fi îndeplinite anumite criterii stabilite prin proiect. Deși clădirile care vor fi puse la dispoziția antreprenorilor, în condiții foarte stricte dar și destul de puțin costisitoare pentru firme, nu au fost finalizate în totalitate, în prezent lucrându-se la interioare, beneficiarul fondurilor europene – Consiliul Județean Prahova – a scos deja la licitație pentru concesiune serviciile de administrare a spațiilor.
Administrarea centrului de afaceri construit cu fonduri europene este importantă, pentru că de firma care va câștiga contractul de concesiune va depinde dacă vor fi sau nu returnați o parte a banilor veniți de la UE pentru acest proiect.
Denumirea centrului de afaceri de la Parcul Industrial Ploiești își are originea în modul de obținere a energiei electrice – prin intermediul panourilor solare, poziționate pe acoperișul clădirilor.

Pentru că este un obiectiv aducător de venituri (fiind estimate la circa 1,4 milioane de lei net anual), cota de cofinanțare a Consiliului Județean Prahova a proiectului de realizare a Centrului de afaceri “Lumina Verde” a fost aproximativ egală cu banii primiți de la Uniunea Europeană, prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.
Pe de altă parte, însă, potrivit autorității județene, proiectul va fi considerat de succes doar în condițiile îndeplinirii unor indicatori care vor fi urmăriți timp de cinci ani de la finalizarea construcției, respectiv până la sfârșitul anului 2020.
Tocmai de aceea, deși centrul de afaceri mai are ceva până la darea în folosință, beneficiarul fondurilor europene – Consiliul Județean Prahova – a lansat deja procedura de achiziție pentru încheierea unui contract de concesiune privind administrarea facilităților pentru oamenii de afaceri și pentru firmele interesate de spațiile expoziționale sau de birouri din incinta viitorului centru de afaceri.
Practic, potrivit unei hotărâri a consilierilor județeni referitoare la selecția unui administrator al clădirilor respective, “orice întârziere apărută în procedura de selecţie a administratorului centrului de afaceri poate conduce la neîndeplinirea integrală a indicatorilor de proiect, lucru care are ca şi consecinţă directă returnarea cotei de cofinanţare primită din fondurile europene”.
Conform reprezentanților Consiliului Județean Prahova, valoarea proiectului este de 40,4 milioane de lei, din care jumătate sunt contribuția proprie a autorității județene. În prezent, se lucrează la finisajele interioare, la finalizarea instalațiilor electrice, a celor sanitare, a celor de climatizare și de ventilare, precum și la procurarea dotărilor din centrul de afaceri, stadiul fizic fiind de 85%, iar termenul de finalizare – sfârșitul lunii octombrie 2015, dată la care se speră că va fi încheiată și procedura de achiziție a serviciilor de administrare prin concesiune.
Prin concesionarea serviciilor de administrare, Consiliul Judeţean Prahova (proprietarul centrului) va rămâne beneficiarul veniturilor obţinute de pe urma închirierii spaţiilor din clădire.
Veniturile centrului de afaceri au fost estimate pe baza unui studiu de piaţă prezentat în analiza cost/beneficiu, din cadrul studiului de fezabilitate, preluat în cererea de finanţare, planul de afaceri şi strategia de administrare a centrului de afaceri, documente ce fac parte integrantă din contractul de finanţare.
Centrul cuprinde două corpuri moderne de clădire – unul cu destinația de birouri și unul cu destinația de spațiu expozițional – care vor fi unite la nivelul primului etaj. Incinta va cuprinde și zonă de expoziție în aer liber, locuri de parcare, acces auto, trotuare pietonale și, bineînțeles, împrejmuire.
Firmele care vor dori să închirieze spații în centrul de afaceri vor trece printr-o selecție strictă, fiind nevoie să îndeplinească unele criterii stabilite de proprietarul clădirilor, respectiv de Consiliul Județean Prahova.