Florin Tănăsescu

Teoretic, tu ești cel care decide cum este viața ta de moment și pe ce pantă ai de gând s-o apuci. Numai tu hotărăști dacă ai un trai ca lumea, lipsit de griji, și cum să acționezi ca să iasă lucrurile cum “ vrea mușchii tăi”, fără să te lași în voia sorții și, cu atât mai puțin, a inteligenței tale. Una peste alta, lumea are multe de oferit, deci, nu fi fraier și profită de toate oportunitățile ivite ! Prezentăm mai jos câteva metode de a deveni șmecher, cu amendamentul că ele diferă de la zona în care s-a născut Sorin Ovidiu Vântu la aia în care a văzut lumina zilei Sorin Roșca Stănescu.
Învață câte ceva în fiecare zi. După cum stranierii transferați pe stadioanele țării învață în fiecare zi de cantonament câte o înjurătură esențială pentru întâlnirea cu adversarul, tot așa și tu îmbunătățește-ți colecția mentală cu “Io-s cel mai al dracului, lumea-i proastă, io-s deștept”. Sau a mai deșteaptă, cum ar zice Alina Gorghiu.
Atașează-te de ceva. Să nu ai încredere în oameni niciodată, lucru pe care-l propovăduiește, de altfel, și biserica (“Și ajutorului omenesc nu ne încredința”). Așadar, dacă nu ai unde să crești câini sau pisici ori alte lighioane, atașează-te de lucruri. Cel mai bun este cardul. Oricum, bagă din top și chestii desuete, salvarea celor care-și justifică ratarea pe pagina de Facebook prin “ A fi domn nu-i de mirare/A fi om e lucru mare”.
Dezvoltă-ți curiozitatea despre lumea înconjurătoare. Astfel, dacă înainte erai obișnuit cu ”Cunoștințe despre natură”, acum, la maturitate, se cade să-ți lărgești orizontul studiind “Cunoștințe despre vecini”. Vorba ceea, un om bine informat e bine protejat. Plus că mai are și ce bârfi sau ce denunța.
Ține minte numele cuiva important. De exemplu, repetă chiar și în somn numele șefului și nu uita să-l folosești ori de câte ori ai ocazia. Preferabil, când e lume multă în preajmă. De exemplu, la serviciu, poți să arunci câte-o pastilă de genul: “Aseară, pe la nouă, discutam cu el la telefon, și îmi spunea că…”. Se întărește, astfel, ideea că ți se acordă atât de multă atenție, încât e cazul ca lumea să-ți ia frica.
Concentrează-te asupra prezentului. Nu intra la gânduri negre, evită discuțiile despre viitor și pun-te bine cu cei care sunt la putere în ziua respectivă. La nevoie, o cotești cum se cuvine, înjurându-l și spurcându-l ca la ușa cortului, cu texte de genul “ Fi-r-ar al dracu, să plătescă pentru ce-a făcut”. Nu trebuie să lipsească din arsenal constatarea „Io am zis mereu că ceva este necurat la mijloc”. Astea le înveți de la televizor.
De la chestii punctuale, treci la chestii mai vaste. Prima luată-n bâză trebuie să fie țara. Dacă ai până-n treijdeani, repetă că ai de gând să pleci și să nu te mai întorci. Dacă ai trecut, vaită-te că nu mai ești tânăr. Totuși, dacă de 1 Decembrie ți se oferă ocazia de a ține o cuvântare, fă-o.
Din când în când, arată că ești și om. Adică, teme-te de invazia imigranților, de eclipsa de lună, de prima brumă, de schimbarea anotimpurilor. Adică, de lucruri care, oricum, nu te vor atinge în veci.
Ce țară frumoasă avem, păcat că mai e și locuită!