Asociaţia Română pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie spune că a luat act de intenţia Ministerului Sănătăţii de modificare şi completare a Ordinului nr. 5298/1668/2011 pentru aprobarea Metodologiei privind examinarea stării de sănătate a preşcolarilor şi elevilor din unităţile de învăţământ de stat şi particulare autorizate/acreditate, privind acordarea asistenţei medicale gratuite şi pentru promovarea unui stil de viaţă sănătos.

AREPMF consideră modificările propuse „drept nerealizabile având ca rezultate imediate sporirea birocraţiei în cabinetele de medicină de familie şi scăderea calităţii actului medical”.

Asociaţia arată că măsurile propuse în acest proiect minimalizează importanţa medicinii şcolare şi transferă atribuţiile medicului şcolar către medicul de familie, fără consultarea prealabilă a celor direct implicaţi şi fără o fundamentare realistă a acestei decizii.

„Programările și accesul pacienților la cabinetul de MF vor fi afectate de aceste servicii medicale solicitate intr-o perioada scurta de timp (luna septembrie). Astfel, un cabinet de medicină de familie care are înscriși un număr de 500 copii prescolari si scolari, va trebui să asigure în luna septembrie o medie de 22 consultatii preventive pentru intrarea în colectivitate, în condițiile în care contractul cu Casa de Asigurări prevede un numar total de 20 consultatii pe zi. Altfel spus, accesul pacienților cu boli acute, subacute sau cronice va fi grav afectat iar calitatea actului medical se va reduce proportional cu timpul acordat consultatiei.

Modificarea actelor pentru intrarea în colectivitate (de la formatul A6 in care se completau doar concluziile examenului de bilant și antecedentele patologice, la 3 pagini A4 la care se adauga si adeverința de vaccinări) presupune un consum de muncă, timp și personal de care cabinetele de medicină de familie nu dispun.

Revenirea în colectivitate după absențe mai mari de 3 zile nu trebuie să fie condiționată de avizul epidemiologic eliberat de medicul de familie, triajul epidemiologic realizându-se zilnic în cabinetele de medicină școlară. O astfel de măsură aglomerează sala de așteptare a cabinetelor de medicină de familie, crescând riscul transmiterii unor boli infecțioase.

AREPMF susține promovarea unui stil de viață sănătos și prevenirea bolilor infecțioase prin vaccinare și consideră necesare unele măsuri administrative pentru situațiile epidemiologice speciale. Propunerile făcute de către colegii nostri, medici de familie cu practica pediatrica, vor fi centralizate și aduse la cunostiinta decidentilor, astfel încât promovarea unui stil de viață sănătos și controlul bolilor infecțioase, să fie obiective realizabile în societatea în care trăim”, se arată într-o scrisoarea deschisă trimisă Ministerului Educaţiei.

Potrivit unui proiect al MS aflat în dezbatere publică, o adeverinţă medicală cu date privind suferinţe patologice ale copilului şi un aviz epidemiologic prin care se atestă dacă acesta are semne de boală transmisibilă, eliberate de medicul de familie, sunt necesare pentru înscrierea în fiecare an şcolar, atât la şcoală, cât şi la grădiniţă.