Alex Călinoiu

După ce, în 2008, o parte din terenul de sport şi amfiteatrul din spatele Colegiului Naţional
„I.L. Caragiale” Ploieşti a fost pierdută în instanţă, primăria a primit, recent, alte două solicitări de revendicare în această zonă. Autorităţile locale analizează, în prezent, documentele depuse de familiile care susţin că moştenesc respectivele suprafeţe, intenţia fiind ca – în cazul în care se dovedeşte că acestea au dreptate – administraţia locală să încerce varianta despăgubirii băneşti, pentru a evita retrocedarea în natură a terenurilor.
În Consiliul Local Ploieşti s-a solicitat constituirea unei comisii speciale care să analizeze corespondenţa purtată cu solicitanţii, dar şi procedura derulată înainte de 2008, în urma căreia s-a ajuns la pierderea unei bucăţi din terenul de la „Caragiale”.

În 2008, Primăria Ploieşti a ajuns în ingrata situaţie de a pierde dreptul de proprietate asupra unei bucăţi din terenul de sport, pista de atletism şi amfiteatrul din curtea Colegiului Naţional „Ion Luca Caragiale”. După mai multe încercări eşuate ale autorităţilor de a negocia cu noii proprietari pentru cumpărarea suprafeţelor retrocedate, aceştia au decis, în cele din urmă, să îngrădească terenul dobândit. La acea vreme, reprezentanţii primăriei susţineau că proprietarii au cerut aproape 1.300 de euro pe metru pătrat, ceea ce ar fi ridicat valoarea eventualei tranzacţii la peste 1,8 milioane de euro, o sumă pe care autorităţile n-au fost dispuse să o achite. Astfel, din 2011, terenul de sport betonat şi amfiteatrul au fost „brăzdate” de un gard metalic.
Miza litigiului, care a durat aproape şapte ani, a fost o suprafaţă de aproximativ 1.450 de metri pătraţi, care se suprapune parţial peste spaţiile folosite până atunci de elevii unităţii de învăţământ.
Zilele trecute, reprezentanţii primăriei au confirmat pentru ziarul „Prahova” un zvon care circula de ceva vreme, conform căruia administraţia ploieşteană a primit două noi solicitări de revendicare în această zonă, pentru alte suprafeţe decât cele retrocedate în 2008.
„Am primit două solicitări de revendicare, în conformitate cu vechile planuri parcelare din anii ’50. Suprafeţele se suprapun parţial pe terenul de sport de la Colegiul Naţional «I.L. Caragiale». Analizăm documentaţia depusă”, ne-a declarat Florin Petrache, directorul Direcţiei de Gestiune Patrimoniu din cadrul Primăriei Ploieşti. Neoficial, se pare că autorităţile locale încearcă să meargă pe varianta plăţii unor despăgubiri sau oferirii unor terenuri în alte zone, pentru a evita retrocedarea în natură a unor noi suprafeţe din curtea unităţii de învăţământ.
La una dintre ultimele şedinţe ale Consiliului Local Ploieşti, aleşii din opoziţie au ridicat această problemă, anunţând inclusiv că vor propune constituirea unei comisii speciale, care să analizeze cererile actuale, dar mai ales modul în care s-a pierdut procesul iniţial. Opoziţia susţine că – în condiţiile în care pe terenul pierdut atunci se aflau construcţii ale liceului – acele suprafeţe nu ar fi trebuit niciodată să fie retrocedate în natură, consilierii ridicând semne de întrebare cu privire la modul în care autorităţile de atunci, din neştiinţă sau rea-voinţă, şi-au apărat şansele în timpul litigiului în instanţă.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentEvenimente
Articolul următorZaharul „streseaza” inima