Petre Apostol

Echipa naţională de handbal U21 a României a ratat prezenţa în careul de aşi al Campionatului Mondial, care se desfăşoară în Brazilia, pierzând, ieri dimineaţă, în sferturile de finală, cu selecţionata din ţara mondială la seniori, Franţa. Prezentă după o pauză de zece ani la un turneu final la categoria U21, reprezentativa tricoloră, pregătită de antrenorul Ovidiu Mihăilă, nu pierduse decât un singur meci până în sferturi, cu Spania, în runda finală a fazei grupelor.
Tricolorii, printre care s-au regăsit şi jucătorii ploieşteni Ionuţ Iancu şi Nicuşor Ungureanu (formaţi la CSŞ „1 Mai” Ploieşti, de profesorul Ilie Coman, legitimaţi, în prezent, la vicecampioana CSM Bucureşti), au ajuns în sferturi după ce au învins echipa Tunisiei, în optimi, scor 29-27, iar în grupe s-au situat pe locul secund.
În meciul cu Franţa, echipă care obţinuse victorii pe linie, formaţia României nu a găsit soluţii, handbaliştii din Hexagon desprinzându-se încă din startul partidei, conducând cu scorul de 7-2, în minutul 12. Jucătorii români au redus din diferenţă, scor 7-5, în minutul 16, dar francezii au preluat controlul decisiv apoi, în ultimele 13 minute ale reprizei reuşind un parţial de 9-2 (!), intrând la vestiare cu un avantaj consistent, scor 17-8.
Echipa României nu a mai putut întoarce soarta partidei, în jumătatea secundă a meciului, aşa cum a mai făcut-o la acest turneu final, jucătorii francezi menţinând o diferenţă constantă de nouă-zece goluri până la final, când s-au desprins chiar la 12 goluri, scor 29-17 (min. 55). Până la urmă, însă, scorul final a fost 30-20 pentru Franţa, care a obţinut calificarea în semifinale, unde va întâlni surpriza competiţiei, echipa Egiptului.
Unul dintre cei mai buni portari ai campionatului, ploieşteanul Ionuţ Iancu, a bifat prima sa evoluţie slabă din competiţie, încheind cu doar patru intervenţii din 20 de aruncări (20%) şi o pasă decisivă, jucând timp de 34 de minute. Interul Nicuşor Ungureanu a jucat 19 minute, marcând un gol din trei aruncări.
Principalii marcatori ai României au fost Rotaru (5 goluri/7 aruncări), Negru (4 goluri/9 aruncări, 1/2 de la 7m) şi Militaru (3 goluri/5 aruncări). De la francezi, Florian Delecroix a fost principalul marcator, cu zece goluri înscrise din 12 aruncări, dar şi portarul Julien Meyer a fost excepţional, apărând 12 din 27 de aruncări (44,4%).
Astfel, echipa tricoloră va evolua în faza pentru locul al cincilea, urmând să întâlnească, astăzi (ora 19.15, ora României), formaţia Suediei, învinsă, în sferturi, de Egipt, scor 27-28 (15-15). În celelalte două sferturi, Danemarca a învins Spania, scor 22-21 (10-12), iar Germania a trecut de Belarus, scor 43-37 (19-17.)