Violeta Stoica
Vești bune de la Spitalul Municipal Ploiești – Schuller pentru prahovenii care au nevoie de examinare imagistică de înaltă performanță: de la începutul săptămânii viitoare, va fi pus în funcțiune un tomograf de ultimă generație, achiziționat în mare parte cu fonduri provenite de la Ministerul Sănătății, dar și cu o contribuție de la bugetul local al municipiului Ploiești.
Acest aparat ultraperformant – intrat în spital în luna decembrie 2014 – a trecut prin etapele obligatorii de certificare din partea Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) și, în urma evaluărilor și a testelor efectuate după montarea tomografului în noua clădire special amenajată pentru investigațiile imagistice, s-a dat verde pentru folosirea lui.
S-a rezolvat și problema medicului de specialitate, care va intra în pâine începând de luni la Spitalul Municipal Ploiești, venit – prin concurs – de la Spitalul Județean de Urgență Ploiești.
Practic, de săptămâna viitoare, două unități medicale de stat din județul Prahova vor dispune de tomograf: Schuller și Spitalul Județean de Urgență Ploiești, cu deosebirea că tomograful de la Municipal este cu vreo cinci ani mai tânăr.
Se estimează că aproximativ 20 de pacienți vor beneficia zilnic de investigațiile imagistice efectuate la tomograful Spitalului Municipal Ploiești. În special pentru bolnavii de cancer – aici funcționând singura secție specializată în oncologie din județul Prahova și unde în curând va lua ființă un centru performant de radioterapie, un adevărat buncăr în care vor fi efectuate investigații de profunzime – intrarea în funcțiune a tomografului este extrem de benefică.
Medicul Carmen Dumitru, managerul Spitalului Municipal Ploiești, ne-a declarat: “În luna decembrie 2014 am intrat în posesia tomografului, care a costat circa 450.000 de euro, comunitatea locală – prin bugetul local – contribuind cu 10% din valoare, iar restul de 90 % – fiind suportat de Ministerul Sănătății. A fost puțin mai greoaie obținerea tuturor avizelor de la CNCAN București, dar spre bucuria noastră și a pacienților, aceste avize au fost primite.
Trebuie însă să facem o precizare: până în luna septembrie a acestui an – când se va face rectificarea de buget și când vom schimba contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate, adică vom adăuga și această investigație paraclinică la finanțare – nu putem efectua gratuit tomografiile decât pentru pacienții internați în Spitalul Schuller și, contra cost, din păcate, pentru cei din ambulator. Costurile diferă în funcție de zona în care se efectuează tomografia dar și dacă este cu substanță de contrast sau fără substanță de contrast, ajungând, în funcție de aceste criterii, între 200 de lei și maximum 600 – 700 de lei. Pentru persoanele care vor să vină din exteriorul spitalului și care vor să plătească aceste investigații, în acest moment nu este nevoie de înscrierea pe liste de așteptare. Din luna septembrie, când vom semna contractul cu CAS și pentru această investigație paraclinică, se vor putea prezenta pacienții și în baza unui bilet de trimitere.
Aparatul a fost testat, totul funcționează bine, investigațiile au fost făcute sub supravegherea celor de la CNCAN și s-a făcut și un training cu specialiștii firmei producătoare a tomografului”, a precizat managerul Spitalului Municipal Ploiești.
• Ajutor pentru investigațiile destinate bolnavilor de cancer
Tiberiu Ionescu, medic primar radiologie – imagistică medicală, va începe de luni activitatea la Spitalul Municipal Ploiești, în corpul de clădire special pregătit pentru tomografii. “Am participat la concursul pentru ocuparea postului de specialist în imagistică medicală în acest spital, o specialitate destul de săracă în medici la ora actuală nu numai în județul nostru, ci și în toată Europa. Am lucrat 16 ani în cadrul Spitalului Județean de Urgență Ploiești și m-am orientat pentru acest spital (n.n. – Municipal) pentru cazuistica bogată de la Oncologie și fiindcă este o oportunitate pentru un specialist pe zona de imagistică. Pacienții de la Oncologie nu numai că au nevoie de tomograf, ci impun investigații periodice de monitorizare a leziunilor, pentru stabilirea evoluției sau a involuției, sau pentru aprecierea tratamentelor. În Oncologie este o permanentă cercetare și, practic, fiecare medicament nou are nevoie și de niște studii imagistice ca să își dovedească eficiența”, ne-a declarat medicul Tiberiu Ionescu.
• Colaborare între spitale
Pe de altă parte, o inițiativă a managerilor Spitalului Județean de Urgență Ploiești și Spitalului Municipal Ploiești va conduce la o colaborare extrem de strânsă între cele două unități medicale. În baza acestei colaborări, sprijinul va fi reciproc, pentru că, dacă se va întâmpla ceva cu tomograful uneia dintre cele două instituții, pentru ca pacienții să nu aibă de suferit, se va apela la ajutorul celuilalt spital de stat.
Carmen Dumitru, managerul Spitalului Municipal Ploiești, a menționat și că această colaborare dintre cele două spitale presupune și un contract prin care doi specialiști de la Spitalul Județean de Urgență Ploiești să efectueze endoscopii la Schuller, pentru că s-au făcut multe eforturi în vederea achiziționării unui endoscop, dar şi pentru că, de la începutul lunii mai a acestui an, medicii au voie să lucreze doar într-un ambulator de specialitate. O colaborare între cele două unități spitalicești de stat prahovene care demonstrează că un management corect este acela în care se folosesc toate pârghiile pentru a veni în ajutorul pacienților.