F. T.

Potrivit unei precizări făcute recent de Ministerul Afacerilor Externe (MAE), sentința pronunțată de un tribunal malaezian, în urma căreia prahoveanul Ionuț Gologan a fost condamnat la moarte nu este definitivă și, implicit, nici executorie.
“Referitor la cazul cetățeanului român condamnat la moarte în Malaysia, Ministerul Afacerilor Externe precizează că sentința nu este definitivă și, în consecință, nici executorie. Aşadar, având în vedere stadiul procesului, speculaţiile privind o posibilă execuție în luna august sunt complet neîntemeiate”, precizează, într-un comunicat de presă, MAE.
Soarta românului din Telega, Ionuț Gologan, condamnat la moarte pentru trafic de droguri, îi preocupă, în ultima vreme, atât pe oamenii politici, cât și pe reprezentanţii instituțiilor care ar putea contribui la comutarea pedepsei. S-a vorbit inclusiv de demersuri politice pentru ca acesta să nu fie executat.
Astfel, în contextul unei întâlniri pe care ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut-o la începutul acestei luni cu ambasadorul Malaeziei, partea română a ridicat, printre altele, și problema prahoveanului Ionuț Alexandru Gologan, condamnat la moarte în această țară pentru trafic de droguri.
Ministrul român și-a exprimat, astfel, speranța că “va putea fi evitată pedeapsa capitală în cazurile românilor aflaţi în detenţie în această ţară pentru trafic de droguri”, exprimându-și, totodată, “încrederea în derularea corectă a procedurilor juridice”.
Reamintim că Ionuț Alexandru Gologan, în vârstă de 23 de ani, din Telega, a fost condamnat de două instanțe din Malaezia la pedeapsa capitală, prin spânzurare, avocatul său făcând recurs. El a fost prins pe aeroportul din Kuala Lumpur transportând o cantitate de 1,494 kilograme de droguri (amfetamină).
În fapt, plecase din Telega să muncească în Germania ca şofer, iar apoi ar fi fost racolat, se pare, de o reţea de traficanţi de droguri.