Ministerul Muncii vrea să elimine plafonul de 3.400 de lei, valoarea maximă pe care o pot primi mamele aflate în concediul de maternitate.

Prevederea este inclusă într-un proiect de lege ce va fi depus, în acest an, la Parlament.

„Lucrăm la un pachet integrat pentru suportul acordat familiilor şi copiilor. Acest pachet se va regăsi într-un proiect de lege pe care îl vom înainta Parlamentului în toamnă şi sperăm, ca prin adoptarea acestei legi să eliminăm plafonul de 3.400 de lei care in prezent funcţionează pe perioada acordării indemnizatiei pentru cresterea copilului, începând cu ianuarie 2016.

Aceasta este una dintre măsuri, eliminarea plafonului maxim de 3.400 de lei. De asemenea vrem ca, pe perioada concediului de maternitate de 18 săptămâni, indemnizaţia să fie egală cu media salariilor avute de mămică în ultimele 12 luni”, a anunţat Rovana Plumb, la România TV.

Ministerul Muncii a lansat, pe 22 mai, în dezbatere publică, un proiect de hotărâre de Guvern pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă nr. 111/2010.

Conform propunerii elaborate de Ministerul Muncii, „în situația persoanelor care realizează venituri din mai multe activități, concediul și indemnizația pentru creșterea copilului se acordă pe baza documentelor doveditoare privind suspendarea a cel putin uneia dintre activități”.

Proiectul stabileşte totodată că persoanele care vor să beneficieze de concediu şi indemnizaţie nu pot avea venituri mai mari de 3.000 de lei anual.