În primele cinci luni ale acestui an, Poliţia Română a ridicat în vederea confiscării peste 320 de kg de droguri de risc şi mare risc, peste 7.500 de comprimate şi 500 de kg pre-precursori, informează un comunicat al Inspectoratului General.
Prin structurile de combatere a criminalităţii organizate, Poliţia Romană a desfăşurat 258 de acţiuni operative în domeniul combaterii traficului de droguri, în cadrul cărora au fost destructurate 26 de grupări infracţionale organizate.
În perioada analizată, au fost trimise în judecată 1.462 de persoane fizice şi juridice, pentru săvârşirea a 3.407 infracţiuni, dintre care 714 persoane au fost reţinute sau arestate. De asemenea, poliţiştii au ridicat în vederea confiscării 325,35 de kg de droguri, dintre care 229,88 de kg de droguri de mare risc şi 95,47 de kg de droguri de risc, 7.580 de comprimate şi 500 de kg pre-precursori. Fenomenul traficului de droguri este caracterizat de o diversificare a categoriilor de droguri nou introduse pe piaţă, prin apariţia noilor substanţe psihoactive, arată sursa citată.
România este o ţară de tranzit pentru majoritatea tipurilor de droguri, în cantităţi reduse, în special pentru heroină, cocaină, cannabis, rezina de cannabis şi droguri sintetice.
Traficul de heroină pe teritoriul României manifestă o constantă relativă de-a lungul timpului determinată de poziţia geografică a ţării noastre pe traseul Rutei Balcanice, folosit de grupările criminale pentru transportul heroinei de la locurile de producere a acesteia în Afganistan până la pieţele de desfacere din Europa Centrală şi de Vest, în special Olanda şi Marea Britanie, explică poliţiştii.
Totodată, România rămâne o rută alternativă utilizată de reţelele infracţionale organizate pentru introducerea în Europa, a cocainei ce provine din America de Sud.
Piaţa internă de desfacere a cocainei reprezintă un segment distinct în peisajul traficului şi consumului de droguri din ţara noastră prin prisma faptului că acesta este un drog scump, accesibil unei categorii de consumatori cu posibilităţi materiale ridicate, mai arată sursa citată.
De asemenea, în ultima perioadă, poliţiştii au descoperit mai multe culturi de cannabis, indoor şi outdoor, pe teritoriul României, culturi în apartamente, case, hale industriale dar şi plantaţii de cannabis, în aer liber, disimulate între culturi agricole. Drogurile sintetice au cunoscut o diversificare pe piaţa din România în ultimii doi ani luând în considerare şi faptul că pe lângă cele clasice au apărut derivaţi cunoscuţi drept – designer drugs – (numite impropriu etnobotanice).