Bogdan Chitic

Pe baza unui proiect solid, cu o finanțare în proporție de 90% din fonduri private, CSU Asesoft Ploiești a revoluționat baschetul românesc în ultimul deceniu, făcând ca orașul „aurului negru” să devină un ambasador de marcă al sportului autohton, în competițiile europene. Într-un moment de cotitură pentru ceea ce înseamnă familia campionilor, după câștigarea celui de-al 11-lea titlu național, ne permitem să tragem un semnal de alarmă cu privire la „eforturile” făcute de factorii locali pentru a susține performanța în stare pură, în urma unei moșteniri de milioane: 19 trofee în 12 ani !
La Tg. Mureș, echipa de baschet a primit din partea Consiliului Local suma de 4.000.000 de lei, echivalentul a aproximativ 900.000 de euro. O echipă cu ambiții europene, care a ținut piept campioanei en-titre în două dintre ultimele 3 finale de play-off, creează emulație în rândul factorilor de decizie și încasează, după faptă și răsplată, o generoasă sumă de bani. Această situație nu este una singulară. Indiferent de criteriul de performanță, 90% din cluburile din România primesc bani din partea Consiliilor Locale. Mai mult, modificarea Legii 69/2000, trecută de Departamentul de Finanțe al Camerei Deputaților, va permite Consiliilor Locale chiar și plata sportivilor, prime, salarii, din bani
publici. Aceste vești par a fi fără ecou la Ploiești, unde nimeni nu spune şi nu face nimic. Fiindcă nu se vrea!
În paralel, la Ploiești, Consiliul Local se dă lovit când vine vorba despre oraș și sport de performanță. După mai bine de 10 ani, Ploieștiul va avea echipe pe prima scenă, în toate ramurile sportive! Riscăm însă ca un sezon care deține toate premisele unuia de succes să se transforme într-o mare dezamăgire. Campioni la tăiatul panglicilor și la „stropitul” victoriilor în Sala „Olimpia”, aleșii locali tratează cu indiferență situația unui „copil” născut din pasiune, care a ars de unul singur etapele către medalii. Și când acel „copil” va striga după ajutor, în ceasul al 12-lea, să fiți convinși, domnilor aleși, că istoria vă va reține, în cazul în care nu veți acționa așa cum se cuvine. Nu ca eroi, fiţi siguri!
Ceea ce ar trebui să înţeleagă acești oameni este că, în țara noastră, cel mai neverosimil ucigaș al performanței și al frumosului este indiferența. Ceea ce nu pricep mulți este că moștenirea baschetului ploieştean nu stă doar în cupe, medalii și plachete. Principalul câștig după o muncă de 12 ani se reflectă prin impactul în comunitate: copii, elevi și studenți care joacă baschet, fac sport și au modele de urmat în viață. Un oraș întreg s-a mândrit cu cea mai performantă echipă din sportul românesc. Sperăm să nu i se ia lumina și să ne vedem cu toții la mall și la „Olimpia” doar la spart semințe în parc !