Petrolul a avut un sezon 2014-2015 în care totul a fost pe o pantă descendentă, la propriu.
Plecată la drum, în vara anului trecut, cu obiective îndrăzneţe ( câştigarea Cupei României, a Cupei Ligii, a campionatului şi prezenţa în grupele Europa League), echipa ploieşteană a căzut, pe rând, după fiecare „cal”, terminând campionatul în genunchi, la propriu.
Iar dacă în tur a mai fost câte ceva de remarcat, ca rezultate (eliminarea cehilor de la Victoria Plzen – în turul 3 preliminar al Europa League, clasarea pe poziţia secundă şi calificarea în semifinalele Cupei României), în partea a doua a sezonului a fost un adevărat „dezastru”!
Desigur, tot declinul fiind „legat” de arestarea „în masă” a acţionarilor clubului – Dan şi Nicu Capră şi a „creierului” economic – Marius Bucuroiu, urmată de declanşarea insolvenţei, rezultatele sportive neavând cum să fie menţinute la un anumit nivel de competititvitate, în aceste condiţii.
Culmea, Petrolul a avut sezonul cu cea mai titrată bancă tehnică posibilă, dacă ne luăm după numele care au trecut prin curte, fostul selecţioner Răzvan Lucescu fiind urmat de Gheorghe Mulţescu, apoi de Mircea Rednic, şi, la final, de „combinata” Mihai Teja – din lojă, Vali Sinescu – la telefon! Rezultatele s-au încadrat însă în acelaşi trend descendent, pe rând echipa ratând toate obiectivele, într-un retur în care a fost „mama răniţilor”, la Ploieşti, pe arena „Ilie Oană” bătând… cine a vrut şi cine nu a vrut! Ultima „bornă” statistică – faptul că echipa nu pierduse în deplasare în acest sezon, până în runda cu numărul 35, s-a spulberat şi ea, la final, după 0-1 la Târgu Mureş şi, mai ales, după eşecul cu 3-2 de la Chiajna, cu Concordia, eşec care a pus Petrolul pe o „hartă” a echipelor care au arătat „urât” la final de sezon!
Oricum, în clasamentul returului, Petrolul a ajuns să ocupe locul 15, ceea ce spune foarte multe despre declinul echipei!
Declin evident şi explicabil prin multele întâmplări de la club: schimbările majore din lot, echipa fiind de nerecunoscut de la un an la altul, desele permutări de pe banca tehnică, problemele de atmosferă, create – mai ales în mandatul lui Mircea Rednic, sumele mari de bani pierdute de unii dintre jucători prin intrarea clubului în insolvenţă, pierderea suportului din partea fanilor (media de spectatori a scăzut continuu, pe final de sezon, fanii luând chiar decizia de a nu mai popula peluza), toate la un loc au… „prăbuşit” echipa.
Ce va urma? Grea întrebare…
„Miza următorilor ani, pentru echipa ploieşteană, este clară: depăşirea insolvenţei, ceea ce presupune, obligatoriu, venituri mai mari decât cheltuielile. Cu un nou staff managerial, mergându-se pe mâna impresarului Mihai Joiţa, cu un nou antrenor – Tibor Selymes, care va avea o misiune extrem de dificilă, atât prin prisma a ceea ce a arătat el, ca tehnician (CV-ul său cuprinde câteva… retrogradări), cât şi prin prisma lotului care se formează acum, destul de „eterogen”, misiunea galben-albaştrilor în campionatul care se apropie va fi una „infernală”. Obiectivul: calificarea în play-off, de care ar depinde şi „traiectoria” financiară a clubului, falimentul reprezentând un pericol real!

„Remarcaţii” Petrolului, în sezonul trecut
– Cei mai utilizaţi jucători: Pecanha şi Alcenat – câte 31 de jocuri, portarul având mai multe minute jucate, în cele 31 de partide el fiind integralist.
– Golgheterul echipei: Toto Tamuz: 11 goluri, dintre care (atenţie!) 10 marcate în prima parte a sezonului
– Cel mai bun pasator decisiv: acelaşi Tamuz, 5 pase de gol date colegilor, un randament foarte bun având şi Albin (5 goluri şi 3 pase de gol în doar 14 meciuri bifate)
– Jucătorii cu cele mai puţine minute jucate: Shai Haddad, Alexandru Chiriţă, câte un meci bifat, urmaţi de Gallegos – doar două partide (cu menţiunea că uruguaianul a făcut parte din lotul lărgit toate cele 34 de etape!)
– Jucători care au fost pe banca tehnică mai multe partide dar nu au apucat să intre oficial pe teren în Liga I, pentru Petrolul, în acest sezon – portarul Mirel Bolboaşă şi
fundaşul central Roberto Alecsandru.

Echipă „fair-play”

Un capitol mult discutat în ultimul campionat, cel al arbitrajelor, nu a adus mari probleme Petrolului, cu câteva excepţii (meciul din tur, de pe teren propriu, cu CFR Cluj, arbitrat de Sebastian Colţescu, scor 1-2, în care Teixeira şi Geraldo au fost eliminaţi!) neputându-se afirma că echipa ploieşteană a fost „victimă”. De altfel, într-un clasament al fair-play-ului, pentru sezonul trecut, galben-albaştrii au fost „aproape de podium”, pe poziţia a patra, cu 6 eliminări primite în tot sezonul şi 74 de avertismente:
Clasamentul fair-play, publicat de site-ul LPF, în partea superioară, arată astfel:

1.CS U Craiova – 77 galbene – 4 roşii – 89 puncte penalizare
2.CSMS Iaşi – 72 galbene – 6 roşii – 90 puncte penalizare
3.Gaz Metan – 80 galbene – 4 roşii – 92 puncte penalizare
4.Petrolul – 74 galbene – 6 roşii – 92 puncte penalizare

Petrolul 2014/15:
PORTARI:
Pecanha Peterson (31 jocuri), Cobrea Alberto (3)
FUNDAŞI:
Alcenat Jean (31 jocuri / 1 gol), Geraldo Alves (21 / 2), Beţa Marian (5 / 0), Fanchone Jean Alain (16 / 0), Satli Mourad (25 / 0), Gerson Guimaraes (7 / 0), Ipsa Kristian (21 / 1), Haddad Shai (1 / 0), Peteleu Andrei Ionuţ (17 / 0), Marin Marian Ionuţ (3 / 0);
MIJLOCAŞI:
Hoban Ovidiu (4 jocuri / 0 goluri), Marinescu Laurenţiu (22 / 0), De Lucas Pablo (25 / 1), Teixeira Filipe (20 / 8), Mustivar Sony (11 / 0), Albin Juan (14 / 5), Nepomuceno Gevaro (25 / 1), Astafei Victor (29 / 5), Filip Ioan (24 / 0), Coman Alexandru (7 / 0), Vasilache Ciprian (8 / 1), Kronaveter Rok (12 / 2);
ATACANŢI:
Priso Njongo (11 jocuri / 0 goluri), Mutu Adrian (6 / 2), Tamuz Toto (22 / 11), N’Koyi-Kiabu Patrick (17 / 1), Pastorini Rodrigo (16 / 0), Gallegos Sebastián (2 / 0), Mareş George Alexandru (6 / 0), Tchite Mohamed (11 / 0), Chiriţă Alexandru Cătălin (1 / 0).