Energia Tg. Jiu – CSU Ploiești 80-78 (44-37)

Bogdan Chitic

Energia: Watson, Troupe, Darby, Mack, Glyniadakis
CSU Ploiești: Pot, Runkauskas, Flowers, Burlacu, Cooper

CSU Ploiești a suferit prima înfrângere în seria semifinală cu Energia Tg. Jiu și trebuie să-și recalculeze pașii în drumul către ultimul act. În avantaj după 3 partide, Burlacu și compania vor încerca să câștige meciul de joi seară, pentru a evita emoțiile și încărcătura unui joc decisiv, la Ploiești.
Campionii României nu au fost în apele lor în prima repriză a confruntării de la Tg. Jiu. Cu o defensivă zdruncinată deseori de circulația bună a mingii, în tabăra adversă, oaspeții au cunoscut doar 3 minute de grație, la jumătatea sfertului secund, atunci când au recuperat un deficit de 8 puncte, pentru a trece chiar la conducere, scor 30-32
(min. 16). Totuși, efortul ofensiv al lui Zigeranovic (16 puncte), susținut pe alocuri de Burlacu,
Runkauskas și Flowers, s-a dovedit destul de puțin pentru ca ploieștenii să-și facă viața ușoară în perspectiva reprizei a 2-a, în condițiile în care, la celălalt panou, gorjenii au avut un procentaj de aproape 60% la aruncările din acțiune.
Cei mai buni marcatori ai campioanei în „dubla” din urmă cu o săptămână, Runkauskas și Flowers au dat semnalul revenirii prin două reușite de la distanță, scor 48-46 (min 23), și Sasa
Ocokoljic a mutat imediat, prin introducerea lui Cooper, în locul lui Zigeranovic. Intrarea americanului nu a adus, însă, plusul dorit de agresivitate, asta pentru că Troupe a mai înfipt o „triplă”, iar Milosevic a făcut curățenie sub panou: scor 57-48 (min26). Chiar și așa, ploieștenii nu au cedat și tânărul Pot, cu 5 puncte în ultimul minut al sfertului 3, își ținea echipa în joc, pentru 64-57.
Cu doar două coșuri din acțiune marcate în primele 4 minute ale secvenței decisive, misiunea prahovenilor devenea una tot mai dificilă. În urma unor reușite în oglindă, ecartul continua să rămână același, astfel încât elevii lui Sasa Ocokoljic erau obligați să-și „fabrice” eroul pentru a mai spera la un deznodământ fericit. Lituanianul Runkauskas a ieșit din nou la rampă, scor 75-72 (min. 40), iar ultimele posesii se anunțau vitale. Zigeranovic și-a văzut de treabă de la linia de fault, Pot a expediat mingea în coș de la distanță, pentru 78-77, dar sirena a cruțat Energia de la naufragiu și a trimis o doză de presiune pe umerii campionilor.