Ana M.
Sute de muzee din întreaga Europă vor fi deschise, pe 16 mai, până la ore târzii în noapte, publicul fiind invitat să le viziteze colecţiile fără a plăti taxele de intrare. În Prahova, cu prilejul Nopţii Europene a Muzeelor, instituţiile de cultură vor fi deschise până după miezul nopţii şi vor organiza numeroase manifestări pentru a atrage cât mai mulţi vizitatori. La Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie, la cea de–a XI-a ediţie a Nopţii Muzeelor, în intervalul orar 19.00 – 1.00, publicul va putea admira piesele expuse în vitrine, dar va putea participa, în mod gratuit şi la proiecţii de filme, vernisaje, seri de dans şi muzică sau la cenacluri muzicale şi de poezie.
La sediul instituţiei, aflat lângă sediul teatrului din Ploieşti, publicul este invitat să admire expoziţia permanentă de la etaj, expoziţia temporară „Lumen est omen” – expoziţie interactivă prin aplicaţie online – şi să asiste la un foc de artificii. La Muzeul Ceasului „Nicolae Simache” (organizat la etajul I al aceluiaşi sediu) va putea fi vizitată expoziţia permanentă, în armonia sonoră a ceasurilor şi a cutiilor muzicale. Muzeul „I. L. Caragiale” a programat, de la ora 19.00, vernisajul expoziţiei temporare de desen „Eroii lui Caragiale”, iar de la aceeaşi oră, Muzeul memorial „Paul Constantinescu” va organiza medalionul aniversar „90 de ani de la naşterea lui Marin Constantin”, la care vor participa compozitorul Constantin Arvinte, conf. univ. Goicea Ioan, dirijor al Corului Madrigal, Emanuel Pecingină, muzicologul Petre Codreanu, prof. Liliana Pispiris. În muzeu vor răsuna acordurile muzicale ale pieselor lui Paul Constantinescu, dar publicul va putea asculta şi un recital de pian al Dianei Ionescu. Muzeul „Casa de târgoveţ secolele XVIII-XIX” Ploieşti va găzdui, de la ora 20.00, o serată prahoveană de dans şi muzică populară, iar la Muzeul memorial „Nichita Stănescu” vizitatorii vor asculta înregistrări ale poetului recitând propriile creaţii, vor urmări imagini video cu acesta, iar de la ora 19.00 va fi deschisă expoziţia temporară „Călătoriile poetului în Europa”. Manifestări dedicate Nopţii Muzeelor vor găzdui şi secţiile Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie din Bucov, Urlaţi, Valea Călugărească, Brebu, Vălenii de Munte. La Muzeul Judeţean de Ştiinţele Naturii Prahova, accesul publicului va fi permis în intervalul orar 19.00-22.00, însă nu va putea fi vizitată expoziţia de bază. Vor putea fi admirate, însă, expoziţiile temporare „Solul-suport al vieţii”, „Parfum de femeie” – în foto, „Comori din adâncul pământului”, „Universul magic al peşterilor” şi „Prietenul meu, necuvântător”. La Muzeul Naţional Peleş din Sinaia, centrul de greutate al activităţilor organizate în noaptea din 16 mai va fi la Castelul Pelişor, deoarece în 2015 se împlinesc 150 de ani de la naşterea Regelui Ferdinand I şi 140 de ani de la naşterea Reginei Maria, se arată într-un comunicat al muzeului. Publicul vizitator este invitat să descopere tainele Castelului Pelişor, sâmbătă 16 mai 2015, printr-un tur gratuit, în intervalul orar 17:00 – 22:00.
Şi Muzeul Judeţean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus” va fi deschis sâmbătă, în intervalul orar 17.00 – 1.00. Vor fi accesibile publicului expoziţia permanentă, expoziţia „Salonul artelor”, a Uniunii Artiştilor Plastici, filiala Ploieşti şi expoziţia „În căutarea cubismului pierdut”, a artistului plastic Titus Romanescu. Vizitatorii vor avea ocazia să-l şi urmărească pe artistul Mircea Titus Romanescu la lucru, pe parcursul întregii seri.
Exponate acoperite, în semn de protest
În România, actuala ediţie a Nopţii Muzeelor se desfăşoară sub semnul protestului faţă de ritmul în care dispar muzee –după retrocedarea sediilor acestora, dar și colecții muzeale. La iniţiativa Reţelei Naţionale a Muzeelor, mai multe instituţii din ţară vor acoperi, sâmbătă noaptea, un exponat valoros, pentru a atrage atenţia faţă de situaţia gravă a spaţiilor expoziţionale. Astfel, sâmbătă, reprezentanţii Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie vor acoperi câteva corpuri de iluminat din expoziţia „Lumen est omen”, iar la Muzeul Judeţean de Artă „Ion Ionescu-Quintus”, un preţios tablou va fi ascuns privirilor de faldurile unei pânze.