Ana M.
Împlinirea a şase decenii de la trecerea în eternitate a lui George Enescu, pe data de 4 mai, este marcată şi în Prahova, printr-o serie de manifestări culturale. Recent, la Cazinoul din Sinaia, violonistul Alexandru Tomescu şi pianistul rus Eduard Kunz au început Turneul Internaţional „Stradivarius-Enescu Experience”, în scopul restaurării casei compozitorului de la Mihăileni-Botoşani, aflată în stare avansată de degradare. Organizatorii turneului au în vedere transformarea clădrii într-un centru cultural şi muzical internaţional.
La Casa Memorială „George Enescu” din Sinaia, organizată în Vila „Luminiş”, unde maestrul a locuit şi a lucrat mai mulţi ani, intrarea este gratuită în această săptămână şi în ultima săptămână a lunii mai. Manifestările dedicate împlinirii a 60 de ani de la moartea lui Enescu au debutat cu un recital muzical susţinut de baritonul Ştefan Ignat şi cu o prelegere susţinută de acesta, cu tema „Oedip pe înţelesul tuturor”, iar în perioada 18-23 mai, Fundaţia „Remember Enescu” şi Muzeul Naţional „George Enescu” vor organiza, la Vila „Luminiş”, un concurs internaţional de vioară. Tot la muzeul din Sinaia, peste două săptămâni, va fi deschisă o expoziţie de fotografie intitulată „Viorile lui Enescu”. Cei care vizitează în aceste zile instituţia de cultură situată în Cartierul Cumpătul pot admira atât expoziţia permanentă, cât şi o expoziţie temporară de artă plastică, aparţinând elevilor de la Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” din Bucureşti.
La Muzeul Memorial „Paul Constantinescu” din Ploieşti astăzi, de la ora 17.30, viaţa şi opera lui George Enescu vor fi evocate de prof. dr. Al. I. Bădulescu, membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România şi al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România şi publicul prezent la manifestare va putea audia pagini celebre din opera lui George Enescu, aflate în Fonoteca de aur a Radiodifuziunii Române. În cea de-a doua parte a evenimentului, va avea loc un recital vocal-instrumental susţinut de prof. Nelu Stan, violonistul Cosmin Stoica-concertmaestru la Filarmonica „Paul Constantinescu”, mezzosoprana Cristina Trandafir, soprana Denisa Iamandi, pianiştii Mihai şi Daniel Nichita, Alexia Roşca, prof. Doina Boboacă, chitară clasică: prof. Bogdan Găzdac.