A.M.

Universitatea Petrol-Gaze din Ploieşti a primit, anul acesta, de la Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice sume mai mici decât în 2014 pentru salarii, dar mai mari la alte capitole bugetare, cum ar fi transportul studenţilor. Concret, UPG are în 2015 un buget instituţional (pentru funcţionarea universităţii) de 13.900.960 de lei, mai mic cu aproximativ 800.000 de lei (opt miliarde de lei vechi), faţă de suma obţinută la începutul anului 2014, diminuarea fiind înregistrată la capitolul salarii, după cum ne-a precizat rectorul UPG, Pascu Mihai Coloja. Angajaţilor nu le vor fi diminuate, însă, remuneraţiile, deoarece restul banilor necesari pentru acoperirea acestora se vor asigura din veniturile proprii ale instituţiei, susţine rectorul UPG. „Nu vor fi diminuate salariile. Mai mult decât atât, de la 1 ianuarie 2015, salariul minim a crescut de la 900 la 975 de lei, de la 1 Martie a.c. s-au majorat cu 5% pentru toate cadrele didactice, iar de la 1 Iunie, salariile minime vor creşte cu 75 de lei. În plus, noi asigurăm şi plata cu ora pentru profesori, în condiţiile în care unele universităţi acordă la plata cu ora sume simbolice sau nu plătesc pentru aceste ore”, ne-a precizat acesta.
Tot anul acesta, pentru transportul studenţilor au fost alocaţi de la ministerul de resort 141.000 de lei, faţă de 140.300 de lei la începutul anului 2014. Sume mai mari decât în ianuarie 2014 au mai fost repartizate pentru burse, întreţinerea căminelor, cantină, reabilitări. Spre exemplu, bugetul complementar al UPG pe anul 2015 (pentru cantine, subvenţia pentru cămin, reabilitări, reparaţii) este de 1.864.656 de lei, faţă de 1.445.360 de lei – la începutul anului 2014.
Pe parcursul anului acesta, este de aşteptat ca Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice să mai aloce şi alte fonduri, aşa cum s-a întâmplat şi pe parcursul anului trecut. „La finalul anului 2014, situaţia era mai bună decât cea de la începutul anului 2014, în total suma primită pentru bugetul instituţional fiind de 16.443.647 de lei, iar cea din bugetul complementar – de 2.417.872 de lei”, ne-a mai precizat interlocutorul nostru. Anul trecut, universitatea a realizat venituri proprii în valoare 19.733.693 de lei, potrivit unui raport anual pe anul 2014 privind Starea Universităţii Petrol-Gaze din Ploieşti.
Finanţarea universităţilor în anul universitar 2014-2015 se face în funcţie de numărul de studenţi, dar din anul universitar 2015-2016, ministerul de resort intenţionează să modifice sistemul de finanţare, acesta urmând să se realizeze în funcţie de patru indicatori a căror pondere va fi stabilită: 1. Predare/învăţare (Raportul dintre numărul de studenţi şi cel al cadrelor didactice, Raportul ciclurilor post-licenţă faţă de ciclul de licenţă, Raportul dintre numărul de cadre didactice cu vârsta de până la 35 ani și numărul total de cadre didactice, Raportul dintre numărul cadrelor didactice titulare care au dreptul de a conduce doctorat și numărul de cadre didactice), 2. Cercetare ştiinţifică sau creaţie artistică (Calitatea resursei umane, Impactul activității științifice/creației artistice, performanţa activității științifice/creației artistice, Fondurile pentru cercetare științifică / creație artistică), 3. Orientare internațională (Ponderea mobilităților studențești prin programul ERASMUS şi ERASMUS MUNDUS, Ponderea studenților înscriși în programe de studii în limbi de circulație internațională), 4. Orientare regională & echitate socială (Capacitatea de a integra persoanele provenite din medii dezavantajate socio-economic în programe educaționale, Contribuția universității la fondul de burse, Activitatea de practică pentru ciclul de studii de licență, Locuri în cămine studențești).