* Proiectul, derulat de o asociație, este finanțat de guvernul norvegian

Violeta Stoica

Poluarea și impactul pe care îl pot avea activitățile economice de orice natură asupra mediului înconjurător și, implicit, asupra factorului uman sunt destul de puțin luate în calcul de firmele românești. Doar în anumite situații, când există obligativitatea completării unor documentații de mediu, responsabilii societăților comerciale realizează unele studii de impact asupra mediului.
Asociația Green Revolution și Camera de Comerț și Industrie Prahova au organizat, ieri, o masă rotundă pentru prezentarea proiectului, la care au invitat agenți economici de pe raza județului, însă doar câteva firme ale căror activități ar avea un impact real asupra mediului au participat la acest eveniment. Mai mulți consultanți pe probleme de mediu, reprezentanți ai unor societăți de reparații auto, de proiectare a instalațiilor petroliere, din zona agriculturii și doar unul singur din partea unei societăți petroliere au fost prezenți ieri la evenimentul organizat la Camera de Comerț și Industrie Prahova.
Practic, până la sfârșitul lunii iunie, societățile comerciale prahovene care doresc să le fie evaluată responsabilitatea față de mediu, în urma completării a șapte chestionare specifice activităților derulate, se vor putea înscrie online, pe
www.gbindex.ro, site-ul dedicat realizării barometrului responsabilității față de mediu a companiilor din România.
Potrivit reprezentanților Green Revolution, în urma completării online a chestionarelor de pe portalul menționat, se va realiza evaluarea gratuită a conformității față de cerințele europene de protecția mediului, dar și rapoarte confidențiale care vor fi primite doar de către firmele evaluate privitoare la măsurile pe care ar trebui să le ia pentru a se alinia directivelor europene în materie de protecția mediului.
Datele furnizate de către companii în urma înscrierii în Green Business Index vor fi analizate de către o echipă de experți independenți de mediu după încheierea perioadei de înscrieri. În urma interpretării datelor de către echipa de
experți va rezulta clasamentul companiilor responsabile față de mediu din România.
Rezultatele vor fi anunțate în luna septembrie, în cadrul Galei Green Business Index 2015, când vor fi premiate cele mai “verzi” companii din România.