Alex Călinoiu

În toamna anului trecut, descoperind un excedent bugetar, Guvernul a alocat zeci de milioane de lei către primăriile şi consiliile judeţene din ţară, pentru continuarea sau începerea unor lucrări de modernizare. Toate aceste unităţi administrative au semnat contracte de finanţare cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi, bazându-se pe sosirea acelor bani promişi, au demarat procedurile şi lucrările. Numai că, ajunşi în 2015, sute de primari din ţară – zeci dintre aceştia fiind din judeţul Prahova – s-au trezit în situaţia ingrată de a nu mai avea de unde să plătească. Acestă realitate a fost prezentată la ultima şedinţă a filialei judeţene a Asociaţiei Comunelor din România, unde mai mulţi edili prahoveni au reclamat că MDRAP n-a mai transferat tranşele de bani aferente acestui an, ceea ce a dus la blocarea proiectelor începute.
Una dintre aceste sesizări a venit de la Măneciu, unde autorităţile locale semnaseră contracte, în 2014, prin care Ministerul Dezvoltării se angaja să finanţeze mai multe proiecte de infrastructură, printre care şi reabilitarea drumului de la Muntele Roşu. În total, însă, sunt câteva zeci de primării în aceeaşi situaţie, în condiţiile în care, în ultimul trimestru al lui 2014, MDRAP semnase cu autorităţile din Prahova contracte de finanţare care totalizau mai bine de 50 de milioane de lei.
Şi Consiliul Judeţean Prahova are aceeaşi problemă, la un contract semnat în urmă cu un an şi pentru care Ministerul Dezvoltării se angajase să suporte cea mai mare parte a cheltuielilor. Lucrările vizează introducerea unui sistem microzonal de alimentare cu apă în comunele Ceraşu, Drajna, Bătrâni, Starchiojd şi Poseşti şi sunt realizate în proporţie de 90%, potrivit vicepreşedintelui CJ Prahova, Sebastian Danielescu. „Nu am mai primit ultimele tranşe de bani de la Ministerul Dezvoltării. Constructorii ne-au avertizat că îşi retrag muncitorii. Am făcut o adresă oficială către minister, în care am prezentat situaţia. În urma blocării acestor fonduri, lucrările s-au oprit şi există riscul ca executanţii să ne acţioneze în instanţă. Acest lucru este valabil şi pentru mai multe primării din judeţ”, ne-a declarat, ieri, Sebastian Danielescu. Adresa invocată a fost transmisă pe 7 aprilie către MDRAP, iar în ea se arată că sumele convenite nu au fost transmise de la Bucureşti în contul Consiliului Judeţean, astfel că nu au putut fi decontate ultimele două facturi aferente acestor lucrări. „Constructorul se află în imposibilitatea de a plăti salariile restante personalului şi nu mai poate continua execuţia lucrărilor la acest obiectiv. Vă rugăm să urgentaţi procedurile de alocare a sumelor solicitate”, se arată în actul transmis de conducerea Consiliului Judeţean Prahova.