Cele aproximativ 500.000 de persoane care nu au primit cardul de sănătate pot beneficia de servicii medicale decontate de CNAS și după data de 1 mai, când acesta intră în vigoare, a declarat miercuri într-o conferință de presă președintele instituției, medicul Vasile Ciurchea.
„Nu vreau să existe mesaje de la furnizori că dacă nu ai cardul nu mai primești niciun serviciu. Primești serviciu medical. Să presupunem că un pacient ajunge la un furnizor de servicii fără a avea cardul, pentru faptul că l-a uitat acasă, că nu a dorit să îl ia, că nu l-a primit, că l-a pierdut — în sistem se vede dacă pentru pacientul respectiv a fost emis cardul. Dacă acel card a fost inițializat, se vede și asta. Acum, mă refer la cei aproximativ 500.000 de cetățeni care nu au primit cardul și au nevoie de un serviciu medical: se duc la acel furnizor de servicii medicale unde au trimitere sau unde doresc, în funcție de situație și în sistem se vede dacă a fost emis cardul. Atunci se pune întrebarea: nu ai dorit să vii cu cardul sau cardul nu a ajuns? În oricare dintre situații primește serviciile medicale, noi le decontăm furnizorilor serviciile medicale”, a precizat Ciurchea, potrivit Agerpres.
Folosirea cardului de sănătate, obligatorie de la 1 mai
El a subliniat că în acele situații serviciile acordate fără card vor fi atent monitorizate separat față de serviciile acordate pe bază de card.
„Toată lumea trebuie să știe că aceste situații sunt monitorizate separat. Vom avea în sistemul informatic o evidență clară a acelor servicii medicale acordate fără a prezenta cardul. În perioada imediat următoare ne vom concentra pe aceste situații. Nu dorim ca un pacient care din diverse motive nu a intrat în posesia cardului să nu primească serviciu. Nu ne dorim ca un servicu acordat de un furnizor de servicii medicale să nu îi fie decontat acestuia, dar sigur că trebuie să monitorizăm aceste servicii, dacă există rea-voință, nu vreau să folosesc cardul sau furnizorul nu vrea să folosească cardul, noi monitorizăm toate aceste situații”, a spus reprezentantul CNAS.
Ciurchea: Pentru românii care se tratează în UE, CNAS plăteşte anual circa 70 milioane de euro
Potrivit acestuia, dintre cele peste 14.000.000 de carduri tipărite până în prezent, au ajuns la pacienți mai mult de 96%.
„Aproximativ 500.000 de carduri de sănătate, dar numărul scade în fiecare zi, încă se mai află la casele de asigurări iar aproximativ 340.000 sunt la medicii de familie. Un număr de 4.000.000 au fost inițializate”, a susținut Vasile Ciurchea.
Referindu-se la discuțiile apărute în ultima vreme potrivit cărora există posibilitatea ca cititoarele de card să nu aibă semnal, Ciurchea a arătat că și în această situație cardul lasă în cititor „o amprentă” care este vizibilă în sistemul informatic.
„În momentul în care ai introdus cardul în cititor, cardul lasă o amprentă. Chiar dacă nu există semnal, amprenta rămâne în cititor. Ea se vede în sistem. Furnizorii au timp 72 de ore să ridice acele servicii în sistem”, a explicat șeful CNAS.
Medicul i-a sfătuit pe pacienți ca în cazul în care plătesc un serviciu medical, să nu ofere furnizorului și cardul. „Serviciul este decontat de Casă, ai folosit cardul, nu-l plătești. Dacă îl plătești, nu mai dai cardul”, a afirmat Vasile Ciurchea.
El a mai precizat că pe toți cei care împlinesc 18 ani sau care s-au asigurat, sistemul îi semnalează automat, se generează tipărirea cardului și acesta le va fi distribuit.