Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) îi sfătuieşte pe cei care urmează să plece în călătorie să discute cu medicul despre posibile boli la care s-ar putea expune, eventualele vaccinuri necesare sau alte măsuri de prevenţie. OMS a lansat, de Ziua Mondială a Sănătăţii, un Ghid pentru turişti privind siguranţa alimentaţiei intitulat „Cum să evitaţi bolile cauzate de alimente şi băuturi nesigure şi cum să procedaţi în caz de diaree”.
„În fiecare zi milioane de oameni se îmbolnăvesc şi câteva mii mor din cauza unei boli cu transmitere prin alimente, care poate fi prevenită. Recomandările oferite în acest prospect sunt importante pentru orice turist şi de o importanţă deosebită pentru grupurile cu risc ridicat, adică sugari şi copii mici, femei gravide, persoane în vârstă şi imuno-compromişi, inclusiv cei cu HIV/SIDA. Persoanele din aceste grupuri sunt deosebit de sensibile la boli transmise prin alimente”, spune OMS. În ghid se recomandă ca, înainte de a pleca în călătorie, turiştii să ceară sfatul medicului în privinţa diverselor boli la care pot fi expuşi în locul de destinaţie, precum şi privind vaccinurile sau alte măsuri de prevenire necesare.
„Asiguraţi-vă că aveţi în bagaje soluţie de rehidratare orală şi orice alte medicamente de care puteţi avea nevoie pe durata călătoriei. Păstraţi curăţenia: Spălaţi-vă mâinile des şi întotdeauna înainte de manipularea şi consumul de alimente”, se mai prevede în ghid. OMS avertizează că microorganismele periculoase sau larg răspândite în sol şi apă sunt purtate de animale şi de oameni şi pot fi transferate pe alimente, prin intermediul mâinilor. În plus, alimentele gătite trebuie să fie separate de cele crude, iar consumatorii trebuie să se asigure de acest lucru când frecventează tarabele de produse alimentare de pe stradă sau bufetele din hoteluri şi restaurante. „Evitaţi orice alimente negătite, cu excepţia fructelor şi legumelor care pot fi curăţate sau decorticate. Felurile de mâncare care conţin ouă crude sau gătite insuficient, cum ar fi maioneza de casă, unele sosuri şi unele deserturi (de ex. spuma) pot fi periculoase. Alimentele crude pot conţine microorganisme periculoase, care, prin contact direct, pot contamina alimentele gătite. În acest mod, se pot reintroduce bacterii patogene în alimentele sigure, gătite”, precizează OMS. „Trebuie să evitaţi, în special, fructele de mare crude, carnea de pasăre care este încă roşie sau zeama de culoare roz, precum şi carnea tocată/burgerii care sunt încă «în sânge», deoarece acestea conţin bacterii periculoase. Microorganismele periculoase sunt distruse prin gătire corespunzătoare, aceasta fiind una dintre cele mai eficiente modalităţi de a face ca alimentele să fie sigure. Cu toate acestea, este esenţial ca toate părţile produsului alimentar să fie bine gătite, adică să atingă temperatura de 70 de grade C în toate părţile”, se mai spune în ghid. De asemenea, alimentele trebuie păstrate la temperaturi sigure, iar cele gătite şi păstrate la temperatura camerei timp de mai multe ore constituie un alt risc major de apariţie a bolilor. Şi îngheţata, apa potabilă, cuburile de gheaţă şi laptele crud pot fi uşor contaminate cu microorganisme periculoase sau substanţe chimice, dacă sunt produse din ingrediente contaminate. La fructele şi legumele consumate crude, trebuie curăţată coaja şi trebuie evitate cele cu coajă deteriorată, deoarece susbtanţele chimice toxice se pot forma în alimente deteriorate şi mucegăite.