Statisticile de şomaj – incomplete

Pe lângă cei 629.000 de şomeri, în România mai sunt circa 380.000 de persoane care nu figurează în statisticile Ministerului Muncii. Acestea din urmă spun că îşi doresc un loc de muncă, dar nu fac nimic pentru a se angaja. Prin urmare, dacă ar fi luaţi în calcul şi aceştia, şomajul ar ajunge la un milion de persoane.
Pentru a fi şomer, din punct de vedere legal, trebuie să îţi cauţi în mod activ un loc de muncă, iar cele 380.000 de persoane formează, din punct de vedere statistic, „forţa de muncă potenţială adiţională”, în care sunt incluşi elevi, studenţi, pensionari, persoane casnice sau întreţinute care vor să muncească, dar care nu îşi caută de lucru. Majoritatea acestor persoane sunt din mediul rural şi, în general, aşteaptă oferte de la angajatorii care vin să le angajeze ca sezonieri.

Câteva mii de localităţi nu au acces la internetul de mare viteză

Aproape 6.500 de localităţi, cu un număr total de 2,85 milioane de locuitori, nu au acces la internetul fix de mare viteză, potrivit unui studiu al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM). Studiul a fost realizat pentru a veni în sprijinul Ministerului Agriculturii, instituţie care coordonează aplicarea unor programe de dezvoltare a infrastructurii în bandă largă (broadband) în zonele rurale din România. Pentru a realiza această listă, ANCOM a transmis un chestionar către operatorii de comunicaţii electronice din România, primind răspunsuri din partea a 1.006 dintre aceştia.

Firme româneşti prezente la Târgul construcţiilor de maşini din Germania

Printre participanţii la Târgul internaţional din domeniul construcţiilor de maşini de la Hanovra (Germania), desfăşurat zilele trecute, s-au numărat şi 20 de companii româneşti de profil, conform comunicatului Ministerului Economiei. Actuala ediţie a fost organizată pe şapte secţiuni distincte, între care automatizare industrială şi IT, energie şi ingineria mediului, sisteme de transmisie şi de control, cercetare şi dezvoltare.
Participarea firmelor româneşti la manifestarea de la Hanovra a reprezentat o oportunitate pentru realizarea unor contracte cu parteneri străini, dar şi un prilej de documentare în legătură cu noile tendinţe mondiale în domeniul construcţiilor de maşini, se mai arată în comunicat.