Drepturi financiare pentru persoanele persecutate politic

În Monitorul Oficial al României a fost publicată Legea nr. 69/2015 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice după data de 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri. Noua lege va intra în vigoare la data de 1 iulie 2015. Potrivit acesteia, persoanele care au suferit pedepse privative de libertate din motive politice sau au fost strămutate, deportate, beneficiază de o indemnizaţie lunară de 400 de lei pentru fiecare an de detenţie, deportare în străinătate sau prizonierat. De asemenea, persoanele care au fost internate în spitale de psihiatrie sau au avut stabilit domiciliul obligatoriu au dreptul la o indemnizaţie lunară de 200 de lei pentru fiecare an de internare abuzivă.

A crescut cifra de afaceridin industrie

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), cifra de afaceri din industrie, în luna februarie a.c. comparativ cu luna precedentă, a crescut, per total, acest lucru datorându-se activităţii din industria prelucrătoare (+2,7%), chiar dacă în alte ramuri – cum ar fi industria extractivă – s-a înregistrat o scădere a afacerilor.
În ceea ce priveşte marile grupe industriale, creşteri s-au înregistrat în industria energetică (+9%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+7,8%), industria bunurilor de capital (+4,9%) şi industria bunurilor intermediare (+0,4%). Industria bunurilor de uz curent a scăzut cu 1,7%.
Datele INS mai arată că, în luna februarie a acestui an, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, cifra de afaceri din industrie a scăzut cu 1%, în special din cauza scăderilor din industria extractivă (-2,7%) şi industria prelucrătoare (-0,9%).

Acţiunile ANAF, criticate de specialişti

După părerea mai multor experţi financiari, sistemul de control şi sancţiuni al ANAF este eronat, iar amenzile date micilor comercianţi şi contribuabililor sunt doar chestiuni de imagine.
Potrivit acestora, în anul de graţie 2015, noi ne lăudăm că vindem mai multe role de hârtie, în loc să avem mai multe registre electronice. De asemenea, aceiaşi analişti mai precizează faptul că “nici măcar pragul de 300 de lei acceptat ca plus de gestiune nu va rezolva nimic, marea evaziune rămânând, pe mai departe, necontrolată”. Experţii financiari mai avertizează că măsurile asigurătorii în cazul micilor fraude se instituie prea repede, micii comercianţi şi chiar contribuabilii neavând timp nici măcar “să respire, să se adune şi să îşi îndrepte greşelile”.