F. T.

În prezent, în evidenţele specialiştilor psihologi de la Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Ploieşti se află 50 de persoane – consumatoare sau foste consumatoare de heroină, cannabis, haşiş, cocaină, etnobotanice ş.a., acestea prezentându-se regulat la sediul instituţiei pentru consiliere. Dintre acestea, 16 au fost luate în evidenţă în primul trimestru al acestui an, iar celelalte 34 continuă tratamentul început în cursul anului trecut. Majoritatea celor aflaţi sub tratament la centrul ploieştean sunt foşti consumatori de cannabis sau etnobotanice, iar ceilalţi –
foştii consumatori de alte droguri sau de alcool. Toţi cei aflaţi în prezent în evidenţele CPECA au vârste de peste 20 de ani, neînregistrându-se niciun minor, acest lucru constituind o excepţie în comparaţie cu anii anteriori, când vârstele celor consiliaţi de către psihologi coborau până chiar la 14 ani sau 13 ani. În continuare, ca şi în cursul anului trecut, cei mai mulţi foşti consumatori de heroină se află în Penitenciarele din Prahova – Ploieşti şi Târgşor.
În contextul în care, în Prahova, majoritatea celor care consumă droguri aleg etnobotanicele sau cannabisul, reprezentanţii CPECA Ploieşti ne-au precizat că şi campaniile lansate de către instituţie se axează, în continuare, pe combaterea şi prevenirea consumului acestor droguri. În acest sens, centrul ploieştean a încheiat un protocol cu patru primării de pe Valea Prahovei –
Comarnic, Sinaia, Buşteni, Azuga -, în perspectiva derulării unor campanii de prevenire a consumului de cannabis, care se vor desfăşura în şcoli şi în tabere până în luna septembrie a.c.
Tot cu referire la campanii antidrog, de la Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consilere Antidrog ni s-a mai spus că, în cadrul săptămânii “Şcoala Altfel”, peste 1.800 de elevi s-au implicat în acţiuni de voluntariat, pentru a face cunoscute efectele nefaste ale consumului de droguri.