Plafonul garanţiilor care pot fi emise în acest an pentru programul „Prima maşină” a fost fixat, marţi, de Guvern la 350 milioane lei, iar termenul în care alţi finanţatori interesaţi se pot înscrie în acest program a fost extins până la 2 martie.
Iată de ce documente are nevoie solicitantul unui credit cu garanţia statului la achiziţia unui autoturism nou:
– documentul de identitate a beneficiarului, precum şi documentele de identitate ale codebitorului/codebitorilor garant/ţi, după caz
– factura proforma emisă de către persoana juridică care are ca obiect de activitate vânzarea autovehiculelor. Factura proforma emisă de vânzător va conţine în mod obligatoriu menţiuni referitoare faptul că autoturismul care se achiziţionează în cadrul programului este nou şi se încadrează în cerinţele minime ale standardului EURO 5
– ultimul certificat anual de atestare fiscală emis de organul fiscal competent, aflat în termenul de valabilitate la data depunerii solicitării de garantare, din care să rezulte că beneficiarul nu are restanţe la plata sumelor datorate bugetului general consolidat. În cazul în care beneficiarul înregistrează datorii, certificatul este însoţite de copie certificată pentru conformitatea cu originalul a documentelor justificative, prin care aceste debite au fost achitate.
– declaraţia beneficiarului pe propria răspundere că a deţinut un autoturism nou, la momentul solicitării creditului garantat.
– declaraţia beneficiarului pe propria răspundere privind achiziţionarea unui autoturism nou, cu norma de poluare euro 5, cel puţin, şi cu un preţ de maximum 50.000 de lei, fără TVA.
-rezultatul consultării Biroului de Credite, din care să rezulte respectiv faptul că la data solicitării creditului, beneficiarul nu înregistrează restanțe la alte credite bancare, emis cu cel mult 10 zile înainte de data transmiterii solicitării de garantare. Banca finanţatoare trimite documentul către Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) , după ce îl obţine de la Biroul de Credit.

PRIMA MASINA După ce FNGCIMM îşi dă acordul asupra garanţiei şi trimite contractul băncii, beneficiarul creditului se obligă să constituie, în favoarea băncii şi a statului, proporţional cu procentul de garantare, o ipotecă mobiliară asupra soldului creditor al contului curent/ deschis la instituţia de credit finanţatoare pentru acordarea creditului în cadrul programului, valabilă până la stingerea creanţelor datorate de beneficiar în baza contractelor de credit şi de garantare.
De asemenea, la data cumpărării autoturismului, beneficiarul are obligația de a încheia o poliță de asigurare tip FULL CASCO, fără franșiză, care acoperă cel puțin riscurile totale şi parţiale de furt şi daună. Beneficiarul are obligația cesionării drepturilor derivând din polițele de asigurare în favoarea statului şi a băncii finanţatoare, proporțional cu procentul de garantare.

Programul „Prima Maşină” va beneficia în acest an de un plafon total al garanţiilor de 50 de milioane de lei. Programul a fost aprobat la mijlocul lunii octombrie de Guvern prin ordonanţă de urgenţă, actul normativ intrând în vigoare la momentul publicării în Monitorul Oficial, adică la 22 octombrie.
Dobânda creditului garantat de stat este ROBOR la şase luni plus cel mult 3%, cu toate comisioanele incluse, iar împrumutul se acordă pentru cel mult şapte ani. Avansul este de cel puţin 5% pentru tineri şi 10% pentru persoanele de peste 35 de ani, iar statul garantează 50% din credit pentru tineri, respectiv 40% pentru cei din cea de-a doua categorie.

PRIMA MASINA MFP precizează că finanţarea de care vor beneficia persoanele fizice nu include dobânzile şi comisioanele bancare, precum şi alte sume datorate de beneficiar în baza contractului de credit. Durata maximă a finanţărilor este de 60 de luni calendaristice.

Pentru a beneficia de garanţia acordată de stat prin acest program, potrivit actualului proiect de HG, persoanele fizice trebuie să îndeplinească o serie de condiţii, cum ar fi să facă dovada, cu declaraţia pe proprie răspundere şi cu copia facturii proformă emise de vânzător, că autoturismul care se achiziţionează în cadrul programului este nou, că este produs în spaţiul intracomunitar sau provenit din import, că îndeplineşte cel puţin cerinţele minime ale standardului EURO 5, că este achiziţionat de la o persoană juridică ce are ca obiect de activitate vânzarea autovehiculelor şi că are un preţ de achiziţie ce nu depăşeşte suma de 50.000 lei, la care se adaugă TVA, după caz.

O altă condiţie este cea potrivit căreia persoanele fizice care aplică trebuie să dispună de un avans de minimum 5% din preţul de achiziţie în cazul finanţărilor garantate, care acoperă diferenţa dintre preţul de achiziţie a autoturismului nou, rezultat din factura proformă, şi finanţarea garantată.

În plus, acestea trebuie să asigure autoturismul nou achiziţionat din finanţarea garantată printr-o poliţă de asigurare de tip CASCO, care va acoperi cel puţin daunele totale şi parţiale de furt şi avarii; fără franciză pentru daunele totale de furt şi avarii şi fără franciză sau cu franciză de maximum 100 de euro echivalent în lei pentru daunele parţiale de furt şi avarii. Obligaţia se menţine pentru toată perioada de valabilitate a garanţiei.

La aceste condiţii se adaugă normele proprii fiecărei bănci, precum şi condiţiile specificate deja în OUG 66/ 2014 prin care s-a aprobat acest program.

PRIMA MASINA La sfârşitul săptămânii trecute, surse apropiate discuţiilor dintre Fondul Monetar Internaţional /FMI/ şi autorităţile române au declarat că delegaţia internaţională ar fi cerut să se renunţe la Programul ‘Prima Maşină’.

‘Experţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) ne-au cerut să renunţăm la Programul ‘Prima Maşină’. Nici cu plafonul de 350 de milioane de lei nu au fost de acord, dar acesta va fi introdus în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare. Totodată, se va prelungi şi perioada în care se pot înscrie băncile în program’, au afirmat sursele.

Ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, a declarat duminică, la Realitatea TV, că plafonul pentru ‘Prima maşină’ va fi aprobat marţi şi a subliniat că nu înţelege de ce se opun reprezentanţii instituţiilor financiare internaţionale la acest program.

‘Marţi noi vom aproba plafonul pentru Prima maşină, de 350 milioane lei. Nu prea am înţeles de ce se opun, ceva cu alocarea pentru sănătate şi pentru educaţie, deşi le-am arătat că noi am alocat faţă de 2011 cu 42% mai mulţi bani pentru sănătate şi inclusiv la rectificare vom veni şi vom face completări. Nu am înţeles foarte clar explicaţia. Să spun cinstit nu am reuşit să îi convingem, dar asta nu înseamnă că nu îl vom aplica. Acest plafon de 350 milioane nu înseamnă că noi dăm şi banii. Probabil o parte din acest plafon, un procent de 10-12 la sută dacă vor fi credite neperformante, bineînţeles după un an, după o perioadă destul de lungă de timp, aceşti bani vor fi plătiţi de către Fondul de garantare sau cei ce garantează aceste împrumuturi’, a explicat Vâlcov.

Prima Masina a atras atenţia, până acum, a 10 finanţatori: BCR, BRD, CEC Bank, Porsche Bank România, Alpha Bank, CREDITCOOP, ING Bank, RCI Leasing România IFN, IFN Comsig Leasing S.A. şi Mercedes-Benz Leasing IFN S.A, potrivit unui comunicat al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.

„Finanțatorii care nu au depus cererile de înscriere în Programul Prima Masina la finalul anului 2014, au posibilitatea depunerii ofertelor cel mai târziu până la data de 02 martie 2015, ora 24.00 la sediul Ministerului Finanțelor Publice şi la sediul FNGCIMM SA”, se mai arată în comunicat.

„Cererile de înscriere în program vor fi insoțite de declaraţiile pe propria răspundere, semnate şi asumate de către reprezentanţii legali ai finanțatorilor, privind angajamentul de respectare a încadrării costului finanţării cu garanţie guvernamentală în marja maximă de 3% peste indicele ROBOR la 6 luni (ROBOR 6M), precum și nivelul costurilor totale pe care le vor aplica pentru finanțările ce vor fi acordate și valoarea totală estimată a garanţiilor ce vor fi accesate în 2015″.

Pot beneficia de avantajele programului, persoanele care la data solicitării creditului, au vârsta minimă de 18 ani și capacitate deplină de exercițiu, declară pe propria răspundere că nu au mai deținut în proprietate un autoturism nou, nu înregistreză restanțe la plata altor credite bancare și nu au obligații de plată restante la bugetul general consolidat. De asemenea, potențialii beneficiari trebuie să dispună de un avans de minimum 5% din prețul de achiziție al autoturismului, care va fi asigurat printr-o poliță de asigurare de tip CASCO, pe toată durata de valabilitate a garanţiei. Cei interesați de programul „Prima Mașină” nu pot cumpăra mașini mai scumpe de 13.000 de euro.