Alex Călinoiu

Zeci de persoane fizice sau agenţi economici din Prahova care vor să construiască pe terenuri concesionate de la autorităţile locale au ajuns într-un blocaj, reclamând că Oficiul pentru Cadastru şi Publicitate Imobiliară refuză intabularea acestor suprafeţe. Cele mai multe cazuri sunt în municipiul Ploieşti, unde autorităţile locale au permis în ultimii ani concesionarea unor suprafeţe din faţa blocurilor către locatarii de la parter, pentru extinderea balcoanelor. În vreme ce unii beneficiari au reuşit, de-a lungul anilor, să îşi ducă la bun sfârşit proiectele, cei care au depus cereri în ultimele luni au fost informaţi că mai au de aşteptat. Conducerea OCPI invocă noul Cod Civil şi un ordin al directorului general al Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, prin care se stabileşte regulamentul de avizare, recepţie şi înscriere în cartea funciară.
Reprezentanţii Primăriei Ploieşti anunţă că au făcut demersuri la Guvern şi susţin că depăşirea acestui blocaj se poate face printr-o modificare legislativă. Până atunci, prahovenii aflaţi în această situaţie sunt sfătuiţi să aibă răbdare
.

O serie de prevederi legislative care se bat cap în cap blochează în prezent câteva zeci de proiecte, potrivit estimărilor făcute de autorităţile prahovene. În vreme ce administraţiile locale dau în concesiune terenuri către persoane fizice sau juridice, pentru începerea sau extinderea unor construcţii, beneficiarii reclamă că nu pot duce mai departe proiectele, care se blochează la Oficiul pentru Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Prahova. „Locuiesc la parter şi am vrut să îmi construiesc un balcon. Am fost la Direcţia de Patrimoniu şi la Direcţia de Urbanism din Primăria Ploieşti, am făcut un dosar, aşa cum mi s-a cerut, iar la finalul anului trecut Consiliul Local a aprobat o hotărâre prin care mi-a concesionat suprafaţa necesară. Însă cei de la Cadastru au refuzat să înscrie terenul în cartea funciară, procedură fără de care nu pot să merg mai departe. Am întrebat din nou la Primărie şi mi s-a răspuns că e un blocaj, că se fac demersuri, dar că mai am de aşteptat. Eu am procedat legal, dar sunt pus să aştept. Cel mai frustrant este că sunt zeci de oameni în oraş care au reuşit să îşi construiască balcoane. De ce pentru unii s-a putut şi acum nu se mai poate?”, a reclamat Augustin Dumitru, unul dintre beneficiarii hotărârilor de Consiliu Local.
Reprezentanţii OCPI susţin că nu fac altceva decât să respecte prevederile din noul Cod Civil şi din Ordinul 700 din iulie 2014, emis de directorul general al Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, prin care se stabileşte regulamentul de avizare, recepţie şi înscriere în cartea funciară.
În replică, aleşii ploieşteni spun că administraţia locală face demersuri pentru depăşirea acestui impas. „Soluţia, din păcate, nu este la noi. Printr-o decizie internă a Oficiului de Cadastru, terenurile concesionate nu se mai intabulează. Practic, toţi solicitanţii sunt blocaţi automat. Primăria a făcut o adresă către Guvern. Din câte ştiu, nu s-a primit niciun răspuns. Noi vom continua demersurile. Oricum, în ultimele luni, i-am avertizat cu privire la acest blocaj pe toţi ploieştenii care au depus cereri şi le-am spus că se caută o soluţie”, ne-a declarat consilierul municipal Cristian Dumitru, membru în Comisia de patrimoniu a Consiliului Local Ploieşti.
„Este o problemă de interpretare a noul Cod Civil. OCPI interpretează legea într-un fel anume, Direcţia Juridică a Primăriei are altă interpretare şi spune că se pot realiza construcţii pe acele terenuri. Primăria a trimis nenumărate hârtii, în speranţa găsirii unei modalităţi de lucru. Înţeleg că în ţară a existat un caz în care beneficiarul a dat în judecată Oficiul de Cadastru şi a câştigat”, a precizat Cristian Ganea, preşedintele Comisiei de patrimoniu şi membru în Comisia de dezvoltare urbanistică din CL Ploieşti.
„Sperăm să se găsească o soluţie juridică pentru rezolvarea acestei probleme”, ne-a declarat şi consilierul Ionuţ Ionescu, acesta estimând că „sunt câteva zeci de oameni în această situaţie numai în municipiul Ploieşti, cam 60-70, probabil mulţi alţii şi în celelalte localităţi ale judeţului”.
În Ordinul 700/2014 scrie că „se înscriu în cartea funciară dreptul de folosinţă asupra terenurilor şi dreptul de concesiune constituit asupra unor imobile din domeniul privat al statului sau al UAT – ului (n.r. unitatea administrativ-teritorială), născute în baza unor acte juridice anterioare intrării în vigoare a Codului Civil”. Cu alte cuvinte, potrivit acestei interpretări, toţi cei care au primit terenuri după acel moment sunt trecuţi pe lista de aşteptare. O posibilă soluţie ar fi ca autorităţile locale să renunţe la concesionarea terenurilor şi să găsească o altă variantă juridică, însă aceasta pare foarte improbabilă, în condiţiile în care, în interpretarea lor, procedura actuală este corectă. O altă variantă ar fi, aşa cum au sugerat anumiţi consilieri, ca beneficiarii să dea în judecată OCPI-ul, în speranţa unei sentinţe favorabile, însă aici nu se ştie câţi au timpul, banii, pregătirea şi răbdarea să aştepte o lămurire în instanţă. Cea mai simplă variantă pentru toată lumea, solicitată şi în cazurile de la Ploieşti, ar fi ca autorităţile centrale sau Prefectura, ca reprezentant al Guvernului în teritoriu, să încerce o „mediere” prin care să se ajungă la un consens între unităţile administrative şi conducerea ANCPI.