D. Constantin
Cheltuirea legală a banului public reprezintă încă o mare necunoscută pentru majoritatea primarilor din judeţul nostru, chiar dacă unii dintre aceştia se află la al doilea sau chiar la al treilea mandat! Că acesta-i tristul adevăr o demonstrează şi problemele constatate de către inspectorii Camerei de Conturi Prahova, în cadrul acţiunilor de control şi audit efectuate anul trecut pentru exerciţiul financiar din 2013. A fost controlată activitatea financiar-contabilă a 36 de unităţi administrativ-teritoriale (din 105, în total), precum Câmpina, Sinaia, Comarnic, Slănic, Ariceştii Zeletin, Filipeştii de Pădure, Ceptura, Boldeşti-Grădiştea, Apostolache sau Baba Ana.
Astfel, una dintre frecventele abateri depistate de către inspectorii Curţii de Conturi Prahova se referă la „necalcularea, neevidenţierea şi neîncasarea veniturilor fiscale din impozitul pe teren”. Un prim caz de acest gen este cel al Primăriei Chiojdeanca, unde nu a fost încasat impozitul datorat de persoanele fizice pentru perioada 2011-2013, în sumă de 50.000 de lei, la care se adaugă accesorii de 21.000 de lei, pentru suprafaţa de 1.674,7 hectare de teren situată în extravilanul localităţii şi necuprinsă în evidenţa fiscală. Aceeaşi abatere s-a regăsit şi la primăriile Vărbilău şi Filipeştii de Pădure, unde pentru o suprafaţă de 978,6 hectare şi, respectiv, 412,85 hectare, a fost stabilit, pentru fiecare în parte, un impozit de 27.000 de lei. De asemenea, la Primăria Slănic inspectorii au calculat venituri suplimentare reprezentând impozit pe terenurile deţinute de persoane fizice în sumă de 59.000 de lei, pentru care au fost calculate majorări de întârziere de 20.000 de lei. Pe de altă parte, Primăria Gorgota nu a calculat, înregistrat şi încasat, potrivit inspectorilor Camerei de Conturi, un impozit de 59.000 de lei aferent terenurilor situate în intravilanul localităţii, înregistrate în registrul agricol la altă categorie de folosinţă decât cea de terenuri cu construcţii, pentru care au fost calculate majorări de întârziere de 9.000 de lei.
O altă abatere evidenţiată în raportul Camerei de Conturi Prahova se referă la „necalcularea şi neîncasarea veniturilor fiscale, ca urmare a aplicării eronate a prevederilor Codului Fiscal privind zonarea localităţilor”. La acest capitol, se dă drept exemplu Primăria Baba Ana, unde, în perioada 2011 – 2013, veniturile bugetului local au fost diminuate cu suma de 202.315 lei, din cauza stabilirii eronate a zonelor din intravilanul şi extravilanul localităţii, respectiv zonele A, B şi D – pentru terenurile aflate în intravilanul comunei şi zona C – pentru toate terenurile aflate în extravilanul localităţii. Pentru debitul suplimentar, au fost calculate majorări de întârziere de 67.327 de lei. Nereguli referitoare la stabilirea eronată a impozitului pe clădiri au fost depistate şi la primăriile Sinaia – fapt pentru care au fost calculate venituri suplimentare de 779.000 lei, Jugureni – 249.000 de lei, Chiojdeanca – 60.000 de lei, Lapoş – 18.000 de lei. „În toate situaţiile de acest gen, au fost stabilite termene precise pentru intrarea în legalitate, iar în caz contrar, vom sesiza instituţiile abilitate pentru recuperarea prejudiciilor consemnate şi tragerea la răspundere a persoanelor vinovate, conform Regulamentului Curţii de Conturi a României”, ne-a declarat Nicolae Balalia, directorul Camerei de Conturi Prahova.