Ministerul Finanţelor Publice pregăteşte documentele necesare şi selectează băncile care să administreze o nouă emisiune de obligaţiuni în euro, guvernul vizând obţinerea a cel puţin 2 miliarde de euro în acest an de pe pieţele externe, a declarat Ştefan Nanu, directorul Trezoreriei. „Condiţiile de pe piaţă sunt foarte bune acum, într-adevăr, şi tocmai de aceea mergem înainte cu documentele şi cu selectarea băncilor”, a afirmat Nanu într-un interviu pentru Bloomberg. „Nu ne grăbim, nu avem nevoie să emitem eurobonduri imediat. Dar vrem să fim pregătiţi cu toată documentaţia şi să fim flexibili pentru a putea emite obligaţiuni atunci când se iveşte o oportunitate importantă”, a afirmat Nanu.
Guvernul vrea să obţină minimum 2 miliarde de euro de la investitorii internaţionali în acest an, în funcţie de evoluţia împrumuturilor din piaţa internă. „Întrebarea este dacă vom emite obligaţiuni de peste 2 miliarde de euro. Dacă realizăm o primă emisiune de eurobonduri, am putea face şi o a doua emisiune. Adică să răscumpăram o parte dintre eurobondurile existente şi să lansăm unele noi”, a declarat Nanu. El a precizat că finanţarea în dolari „a devenit prea scumpă pentru noi”.
România a efectuat patru emisiuni de obligaţiuni anul trecut, din care a obţinut o sumă record, echivalentul a peste 5 miliarde de dolari, prin vânzarea datoriei pe 10 şi 30 de ani. Cea mai recentă emisiune de obligaţiuni în euro a României, în valoare de 1,5 miliarde de euro, cu scadenţa de 10 ani şi un cupon de 2,875%, a avut loc în octombrie 2014.
Ministrul de Finanţe, Darius Vâlcov, a declarat la începutul lunii februarie că România nu se va împrumuta de pe pieţele externe în prima jumătate a anului şi va analiza ulterior dacă accesează astfel de finanţări, „dacă sunt extrem de favorabile condiţiile din piaţă, şi aici ne referim la sub 2,5% dobândă în valută la termen de peste 10 ani”.