Florin Tănăsescu

Este că la şapte ani aveai impresia că la 20 vei fi deja bătrân, iar pe la 30 de ani – pe năsălie, asteptând să-ţi cânte popa la căpătâi ? Este. Este că, în urmă cu 25 de ani, credeai că vremurile se vor schimba, că vor curge miere şi lapte în România, iar tu o vei duce mult mai bine decât pe vremea lui Ceauşescu ? Este. Deci, vezi cum trece vremea, nu ? În consecinţă, grăbeşte-te să ai şi mintea cuvenită anilor, fiindcă rişti să te trezeşti că ai făcut umbră pământului geaba. Başca şi că nu îi stă oricui bine, ca lui Petre Roman, cu părul vopsit. Trăieşte-ţi, deci, clipa, ora sau weekendul în chip rezonabil. Cu alte cuvinte, “Memento mori”.
Pentru ca viaţa să fie simplă şi să te bucuri de ea, îţi dăm câteva sfaturi care îţi pot fi utile până la 80 de ani. După aia, Dumnezeu cu mila ! În primul rând, nu te iluziona că ai toată viaţa înainte. Oricât de demoralizant sună, timpul trece şi dacă te laşi de fumat şi dacă n-o faci, de ajungi să te trezeşti în studiourile televiziunilor că Remus Cernea îţi dă cuvântul din politeţe şi nu te contrazice, din respect pentru tâmplele cărunte. De asemenea, dacă nu rezişti impulsului de a-ţi ridica poalele în cap, fă-o cât ai până-n 40 de ani. De la o vârstă încolo, rişti să te vorbească lumea ca pe Mihaela Rădulescu. Oricum, ţine minte că Moş Crăciun, Iepuraşul de Paşte şi a doua tinereţe nu există.
După îndemnul „toate la timpul lor“, fă-ţi operaţiile estetice când e cazul. Dacă ai o mână prea lungă şi se pretează la furat, tai-o ! Dacă-ţi bagi nasul de prea multe ori unde nu-ţi fierbe oala, scurtează-l ! Dacă ai poale prea lungi, ţine minte că minijupul nu-ţi aduce mai multă minte. În rest, lasă să zburde privirile (“ Ochii văd, inima cere…”), să-ţi mai clăteşti şi tu retina. Este posibil ca peste câţiva ani, să îţi zică lumea “Bre, mă uit la părul ăla alb al matale şi văd că ai îmbătrânit degeaba !”. E cel mai nasol moment al vieţii, pe care poţi să-l gestionezi doar criticând generaţia tânără. Ţine minte evenimentele notabile– inundaţiile din primăvară, zăpezile de altădată şi bruma din noiembrie, fiindcă ai nevoie de memoria meteo. Doar aşa vei putea fi un bun povestitor şi vei zice reporteraşilor aflaţi în căutarea adevărului: “De când mama m-a făcut n-am văzut o lapoviţă ca aia de alaltăieri”. Iar Andreea Esca, la ştirile de la ora 19,00, va trage concluzia: “Zice bine o vorbă românească: «Cine n-are bătrâni, să-şi cumpere»”.
Dacă vrei s-o mierleşti în patul tău, şi nu la Jilava, nu te arunca în afaceri ! Vezi că DNA şi, mai nou, şmecherii de la ANAF aşteaptă şi ei la cotitură, cu formulare tipizate semnate în alb: “ Există suspiciunea rezonabilă că suspectul, în calitate de administrator al unei firme, a prejudiciat bugetul consolidat al statului (adică avutul obştesc – n.n.) cu 14, 99 de lei”. În plus, nu mai crede în baliverne, cum ar fi că reducerea TVA îţi va creşte nivelul de trai sau în ce scrie la poarta puşcăriei: “Închisoarea nu-i un capăt de drum”.
Trece timpu’, ca nebunu’ !