Florin Tanasescu

Sictir, plictiseală, astenie de primăvară ? Te-ai săturat să dai vina pe Guvern sau pe Băsescu pentru viaţa ta anostă ? Într-un cuvânt, nu-ţi mai găseşti rostul pe pământ ? Îţi şoptim câteva metode care te pot face mai fericit şi cu chef de viaţă, garantând, desigur, că numai astfel vei deveni om întreg.
Redescoperă valorile naţionale. În afară de şmenurile cu care învăţătorul ţi-a împuiat capul, la şcoală – onestitate, corectitudine, cinste etc – gândeşte-te că mai sunt şi alte trenduri etice. Unora le-a fost greu să se prindă de asta din prima, alţii sunt deja la al treilea mandat în Parlament.
Ţinteşte spre nişte zile mai bune. În acest sens, fă AMR-ul până la viitoarele alegeri, iar ideea că între timp pot exista şi anticipate nu poate decât să-ţi trezească interesul şi, implicit, cheful de viaţă. Nu uita că alegerile au fost, mereu, un prilej de a-ţi umple cămara. Ce-i drept, unora le-a mai fost umplut şi frigiderul, dar afacerile electorale reprezintă prin ele însele un risc, iar ăsta e cel mai mic în comparaţie cu dosarul „Referendumul”, nu ?
Ţine cont că dar din dar se face rai. Adică, “Dăruind, vei dobândi”, vorba cuiva. Dacă eşti procuror sau judecător pe la ÎCCJ sau Curtea de Apel Bucureşti, chestiunea este ca şi rezolvată. Dai anii de puşcărie prevăzuţi de textul de lege pentru infracţiunile concurente, apoi mai adaugi şi tu un spor de câţi ani vrea muşchii tăi. De exemplu, cum a primit judecătorul Mircea Moldovan 22 de ani de închisoare pentru intervenţii în cazuri de insolvenţă! Prea puţini s-au întrebat atunci ce pedeapsă se mai dă la omorul săvârşit prin cruzimi.
Impune un nou comision de risc. De regulă, procentul era de 10 la sută din contractul cu statul, dar în vremurile de azi te poţi arunca şi la 35 la sută. Creşterea poate fi invocată prin primejdia care te paşte la orice pas: ascensiunea lui Iohannis, încrederea populaţiei în DNA, aducerea unor experţi francezi în recuperarea prejudiciului produs prin infracţiuni etc.
Fii deschis la tot ce te înconjoară, nu habotnic. Cel mai la modă este să sari la beregata bisericii şi a ălor de susţin obligativitatea orelor de religie în şcoli. Deci, leapădă-te de orice Dumnezeu şi de tot ce mai e sfânt prin zonă. Printre argumentele pe care le poţi aduce se poate număra şi ăla că pe liber – cugetătorul Iliescu nu l-a bătut Dumnezeu nici până în ziua de azi.
Ia decizii importante. Alb sau negru, roşu ori verde, stânga sau dreapta, capra ori varza sunt opţiuni şi noţiuni ireconciliabile. Numai Puterea şi Opoziţia pot face, când e cazul – la darea avizului pentru arestarea preventivă – front comun.
Fii cine poţi să fii ! Dacă unii au căutat la viaţa lor femeia sau timpul pierdut cu ea, e cazul să-ţi găseşti şi tu un loc în viaţă, înainte de a se lăuda poliţia că te-a identificat prin vreun iarmaroc din Caracal şi te-a “depus” în arestul vreunui IPJ. În acest context, experienţa dobândită la televizor te poate ajuta să-ţi reactivezi adevărata vocaţie – delaţiunea.
Vorba aia, omul modern este măsura tuturor şmenurilor.