N.Dumitrescu

Situaţie paradoxală în Prahova! Deşi este unul dintre judeţele cu cea mai numeroasă populaţie – fapt confirmat şi la ultimul recensământ, din anul 2011 – are în componenţa sa şi aşezări aproape pustii. Este cazul satelor Bozieni – din comuna Fântânele, şi Plăieţu – din Măneciu, ai căror locuitori nu sunt nici măcar cât degetele de la o singură mână! Mai grav este, însă, faptul că populaţia judeţului este din ce în ce mai îmbătrânită, de ani buni sporul natural fiind negativ, topul localităţilor sărace în suflete fiind tot comunele cele mai slab dezvoltate.
De la începutul anilor ‘90, România a intrat într-un proces accentuat de îmbătrânire demografică, ponderea populaţiei tinere reducându-se şi crescând, în schimb, cea de vârsta a treia. Declinul demografic al populaţiei a fost înregistrat ca urmare a faptului că natalitatea se menţine la valori scăzute, dar şi din cauza migraţiei externe a persoanelor tinere şi a celor apte de muncă. Situaţia este valabilă şi în Prahova, şi, deşi este considerat unul dintre judeţele cele mai populate, de la un recensământ la altul realitatea arată că numărul locuitorilor este din ce în ce mai mic. Astfel, din datele Direcţiei Judeţene de Statistică Prahova, centralizate la data de 1 iulie 2014, reiese faptul că, din totalul celor 104 localităţi prahovene, sunt destule cele, în care, mai ales în mediul rural, numărul locuitorilor este destul de redus. Concret, pe primul loc în ierarhia aşezărilor cu cea mai redusă populaţie se regăsesc comuna Jugureni – cu 561 de locuitori, urmată de Tătaru (924 de locuitori), Cosminele (1.054 de locuitori), Talea (1.063 de locuitori), Salcia (1.081 de locuitori), Lapoş (1.222 de locuitori) şi lista poate continua. Paradoxal este însă faptul că, deşi Măneciu se numără printre comunele care stau bine la capitolul populaţie -10.790 de locuitori, aceasta are în componenţă o aşezare ai cărei locuitori se pot număra pe degete. Este vorba despre cei care au refuzat să-şi părăsească locul de baştină când, în anul 1980, după construirea barajului şi a lacului de acumulare de la Măneciu, satul Plăieţu a fost dezafectat, iar locuitorii au fost strămutaţi. Câţiva, însă, acum ajunşi la bătrâneţe, au considerat că nu pot trăi departe de locul în care s-au născut, şi s-au stabilit dincolo de baraj, după cum ne-a confirmat primarul din Măneciu. O situaţie similară există şi în comuna Fântânele ( 2.086 de locuitori). Dacă, în 2008, la Bozieni era doar un singur locuitor – o bătrână, acum, după cum ne-a declarat primarul, şi-au făcut buletin încă alte trei persoane, care au revenit în casele moştenite de la părinţii lor. Ca şi în cazul aşezării Plăieţu, situaţia din comuna Fântânele are o poveste tristă, cutremurul din 1977 schimbând radical soarta satului Bozieni. După ce majoritatea caselor s-au prăbuşit, comuniştii le-au interzis localnicilor să-şi ridice altele noi, încet-încet aceştia luând-o de la capăt şi făcându-şi alt rost în satele apropiate.
Numai că, după cum arată datele statistice, există posibilitatea ca, în foarte multe alte aşezări, locuitorii să rămână din ce în ce mai puţini, numărul celor tineri fiind incomparabil mai mic decât cel al populaţiei de vârsta a treia. Astfel, în comuna Jugureni, la data de 1 iulie 2014, erau înregistrate doar 10 persoane cu vârsta cuprinsă între 15 şi 18 ani, în schimb, cu vârsta de peste 80 de ani erau 53 de persoane. Lista este completată de comunele Tătaru – 28 de persoane cu vârste între 15 şi 18 ani, 110 persoane cu vârsta de peste 80 de ani, Talea – 35 de persoane cu vârste între 15 şi 18 ani, 56 de persoane cu vârsta de peste 80 de ani. Şi asta nu este totul. Potrivit datelor primite de la Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, până la sfârşitul anului în curs, 49 de prahoveni ar urma să împlinească vârsta de 100 de ani, dintre care 34 sunt femei.