A. M.

Proiectul SPECTRA al clubului de astrofizică şi astronomie din cadrul Şolii „Spectrum” din Ploieşti a obţinut menţiunea specială din partea juriului la concursul NASA, în condiţiile în care cerinţa principală a vizat originalitatea proiectelor. Potrivit unui comunicat al reprezentanţilor unităţii de învăţământ, după 30 de ore de muncă, elevii care fac parte din club au realizat o colonie spaţială orbitală care să reproducă aspectele cele mai importante ale vieţii de pe pământ.
Proiectul a pus accent pe forma coloniei şi efectul forţei centrifuge. Micii astrofizicieni au stabilit care sunt etapele de construcţie, materialele folosite şi modul de menţinere a vieţii în colonie. Proiectul poate fi continuat şi dezvoltat prin abordarea unor teme privind economia, organizarea societăţii sau sănătatea în colonie, au mai transmis reprezentanţii unităţii de învăţământ. Elevii ploieşteni au fost coordonaţi de profesorul Adrian Mehedinţi.
NASA Space Settlement este un concurs derulat anual de agenţia spaţială americană, la care participă elevi din toată lumea. Anul acesta, marele premiu a fost câştigat de un elev de la o şcoală din Michigan, Statele Unite ale Americii.