Un raport al Agenției Europene a Mediului arată că folosirea excesivă a substanțelor chimice în alimente și produse de consum ne îmbolnăvește din ce în ce mai mult. Conducerea Asociației pentru Protecția Consumatorilor ne spune cum să ne ferim de alimentele superchimizate.
Hans Bruyninckx, directorul executiv al Agenției Europene a Mediului (AEM), a atras atenția, la evaluarea cincinală a mediului european, că utilizarea tot mai răspândită a substanțelor chimice, în special în produsele de consum, a fost asociată cu sporirea bolilor și a tulburărilor endocrine observate la om. Președintele Asociației pentru Protecția Consumatorilor (APC) din România, Costel Stanciu, susține că avertizarea AEM a avut în vedere alimentele superchimizate care ne afectează grav sănătatea.
„Alimentația este plină de chimicale și creează dezechilibre la nivel de tract digestiv, omoară bacteriile bune, altele suferă mutații. Singura apărare pe care o putem avea este să încercăm să evităm alimentele superprocesate, încărcate de aditivi, care, de fapt, sunt niște chimicale. Ingrediente de origine organică nu mai există, s-au creat substituenți pentru aproape toate ingredientele de natură organică. Cei mai nocivi aditivi alimentari sunt cei care conferă strălucire alimentului, și mă refer la nitrații și nitriții care dau acea culoare vie alimentului, creează impresia falsă de prospețime, dar și la potențiatorii de aromă și de gust care dau un gust artificial, puternic, îl accentuează și, în felul acesta, excită anumite simțuri și creează și dependență. Mai sunt și coloranții care dau acele culori asociate cu unele culori din natură și iar se creează percepții false. Dacă un salam, de exemplu, strălucește în interior, dacă este prea roșu, este clar că este chimizat. Culoarea aceea roșie la carne există, dar se menține doar câteva ore, după care se stinge”, a declarat Costel Stanciu pentru ziarulring.ro.
Președintele APC ne spune că, în acest moment, marii procesatori de alimente fac presiuni uriașe pentru ca Organizația Mondială a Sănătății să nu adopte regulamente care le-ar reduce profiturile.
„Alimentele, în prezent, sunt încărcate de grăsimi, de zahăr și de sare. La nivelul Organizației Mondiale a Consumatorilor există o preocupare de a convinge Organizația Mondială a Sănătății să elaboreze niște principii, care să fie adoptate de toate instituțiile statelor în privința hranei, adică să nu mai fie excesiv încărcate cu grăsimi, zahăr și sare, care sunt responsabile de majoritatea bolilor cronice, cum este și cancerul. Aici se dă o luptă pe viață și pe moarte, iar marii procesatori alimentari de la nivel mondial fac presiuni ca recomandările de reducere a utilizării grăsimilor, a îndulcitorilor și a sării să nu fie adoptate”, a afirmat Costel Stanciu, președintele APC.