Cainii neidentificati si neinregistrati care se afla in spatiile publice sunt considerati a fi fara stapan si, prin urmare, sunt tratati ca atare de autoritati.

Cainii pot sa circule in spatiile publice numai daca sunt identificati, inregistrati si daca proprietarii au asupra lor carnetul de sanatate al acestora. Identificarea se face prin microcipare, iar inregistrarea se face in Registrul de Evidenta a Cainilor cu Stapan (RECS), la medicii veterinari. Eliberarea carnetului de sanatate se face odata cu identificarea si inregistrarea.

Potrivit avocatnet.ro, persoanele care nu se prezinta la medicii veterinari pentru inregistrarea cainilor pe care-i au risca sa fie sanctionati cu amenzi cuprinse intre 2.000 si 5.000 de lei. Totodata, cei care nu-si identifica animalele prin microcipare pot fi sanctionati cu sume cuprinse intre 5000 si 10.000 de lei.

Persoanele care detin caini nou-nascuti sunt obligate sa-i identifice si inregistreze in cel mult 90 de zile de la fatare. Totusi, indiferent de cat timp a trecut de la fatare, acest lucru trebuie facut inainte de vanzarea, donarea sau scoaterea in spatii publice a cainilor.

Totodata, cei care cumpara caini din pet shop-uri, canise (crescatorii de caini) sau expozitii trebuie sa notifice veterinarului ca sunt noii proprietari in cel mult sapte zile.

Proprietarii de caini adulti au avut obligatia de a-i inregistra pe acestia pana la data de 1 ianuarie 2015.

Cainii care apartin rasei comune, dar si metisii acestora, trebuie sa fie sterilizati. Exceptie de la aceasta regula fac, de exemplu, cainii utilitari (adica cei folositi de politie, jandarmerie, persoanele cu dizabilitati etc.).

Proprietarii care nu-si sterilizeaza cainii, desi sunt obligati s-o faca, risca sa fie amendati cu sume cuprinse intre 5.000 si 10.000 de lei. Aceeasi sanctiune este valabila si pentru persoanele care nu mentin „igiena in spatiile publice, in spatiile adiacente acestora, in holurile si caile de acces ale spatiilor locative”, potrivit actului normativ.