D. Constantin
Zilele trecute, în urma unor investigaţii specifice, inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) au depistat, în depozitele a două complexe comerciale, cantitatea de 37.680 kilograme de detergent contrafăcut. Marfa (sub formă de pudră şi granule) provenea din Turcia şi era ambalată în saci de către una dintre firmele respective, ai căror administratori erau cetăţeni români de origine turcă.
Interesant de reţinut este însă mecanismul fraudării bugetului statului, care era minuţios pus la punct. Astfel, angajaţii firmei turceşti utilizau prese termice speciale pentru sigilarea sacilor contrafăcuţi din plastic, iar pentru facilitarea vânzării rapide a mărfii, sacii aveau imprimată pe ei… marca unui produs foarte cunoscut la noi.
De asemenea, detergentul vrac era ambalat şi în găleţi de plastic, pe care, cu ajutorul unor utilaje automate, lipeau… etichete similare cu ale produsului substituit. Odată ambalată şi etichetată, marfa – cu o valoare de piaţă de circa 410.000 de lei – urma a fi vândută la nivel naţional, prin intermediul reţelei de distribuitori specializaţi. Numai că, socoteala negustorilor turci a fost stopată la timp de inspectorii antifraudă fiscală, care au dispus sechestrarea celor peste 37 de tone de detergent contrafăcut şi, în acelaşi timp, au sesizat şi organele de urmărire penală pentru continuarea investigaţiilor şi tragerea la răspundere a celor vinovaţi.