D. Constantin
În ultimele două zile, Ploieştiul a primit vizita unor oaspeţi de seamă: Angela Filote – şef al Reprezentanţei Comisiei Europene în România şi, ulterior, Michael Stewart – consilierul economic al Ambasadei SUA la Bucureşti, însoţit de Anca Harasim – directorul executiv al Camerei de Comerţ Americane în România.
Aşa cum precizam şi în ediţia de ieri a cotidianului nostru, Angela Filote a avut, la sediul Camerei de Comerţ şi Industrie Prahova, întrevederi cu reprezentanţi ai autorităţilor locale şi ai mediului de afaceri, unde au fost discutate principalele măsuri de implementare cu succes a politicilor europene la nivel local, inclusiv a oportunităţilor de accesare a fondurilor europene pentru dezvoltarea afacerilor. La finalul acestor întâlniri, oficialul european a ţinut o conferinţă de presă, în care a precizat că „România este singurul stat membru al UE cu o rată de absorbţie a fondurilor europene sub 60 la sută
(n.n. – 56 la sută), cu 20 de puncte procentuale mai mică faţă de media înregistrată la nivelul Uniunii, care este de 76 la sută”. Angela Filote şi-a exprimat speranţa că, în lunile următoare, se va face mai mult, „dar important este să nu trecem în noua perioadă de finanţare (2014 – 2020) cu aceleaşi probleme nerezolvate”. Întrebată de semnatarul rândurilor de faţă care sunt principalele cauze pentru care ţara noastră este codaşa Europei, în privinţa absorbţiei fondurilor comunitare, Angela Filote a răspuns: „ Mulţi dintre investitorii români care au întocmit astfel de proiecte reclamă superbirocratizarea, hăţişul birocratic în privinţa procedurilor de accesare a fondurilor, precum şi schimbarea regulilor jocului chiar în timpul jocului. Aceste incertitudini legislative şi procedurale fac foarte mult rău mediului de afaceri”. Pentru a fi, probabil, cât mai sugestiv în a confirma ceea ce declarase oficialul CE, unul dintre întreprinzătorii prezenţi la întâlnirea la care ne referim a afirmat că, „în privinţa accesării fondurilor europene,s-a ajuns la aberaţia că o persoană munceşte şi şapte controlează!”.
„Mi-aş dori promovarea în SUA
a poveştilor româneşti de succes
Revenind la vizita consilierului economic al Ambasadei SUA la Bucureşti – Michael Stewart – şi a directorului Camerei de Comerţ Americane în România – Anca Harasim, care a avut loc ieri dimineaţă, notăm că aceştia s-au întâlnit, la sediul CCI Prahova, cu prefectul judeţului – Rodica Paraschiv, cu viceprimarul Ploieştiului – Raul Petrescu, precum şi cu oameni de afaceri prahoveni şi americani, care activează în judeţul nostru. În preambulul întâlnirii, preşedintele CCI Prahova, Aurelian Gogulescu, a subliniat, între altele că, dintre cele 2540 de societăţi comerciale cu capital străin sau mixt care funcţionează în Prahova, reprezentând 84 de ţări, circa 4 la sută sunt investitori americani. Cu alte cuvinte, la capitolul investiţii străine, SUA figurează pe poziţia a VIII-a, primele locuri fiind ocupate, în ordine, de către Italia, Germania, Turcia şi Marea Britanie. La rându-i, după ce a reliefat principalele oportunităţi de afaceri ale Prahovei pentru investitorii străini, prefectul Rodica Paraschiv a ţinut să evidenţieze faptul că „dacă Prahova – şi nu numai – are, astăzi, o industrie petrolieră puternică, modernă, un rol important l-au avut, de-a lungul timpului, şi companiile americane”.
Prezent pentru prima dată la Ploieşti, întrucât este de doar 6 luni în România, Michael Stewart a declarat, între altele, că SUA sunt interesate, în principal, ca în România să prevaleze conceptul de stat de drept, ca lupta împotriva corupţiei să continue, în paralel cu îmbunătăţirea climatului economic şi investiţional .”În paralel cu promovarea exporturilor americane în România, mi-aş dori să promovez în SUA poveştile de succes din economia românească. Din câte am aflat, antreprenoriatul românesc este foarte cunoscut, mai ales, în sectoarul IT şi în cel al serviciilor, dar noi ne propunem să sprijinim Guvernul României pentru obţinerea unor succese asemănătoare şi în alte domenii, precum industria sau agricultura”, a adăugat oficialul american.