Petrolul a bifat trei sezoane „întregi” de Liga I, după revenirea în primul eşalon, petrecută în 2011 sub comanda lui Valeriu Răchită. Aşa cum se ştie, în primul an, cu Răchită şi Mulţescu pe banca tehnică, echipa s-a salvat de la retrogradare, apoi, în al doilea sezon, început cu Mircea Rednic (redevenit acum antrenor principal) şi continuat cu Cosmin Contra, s-a obţinut un nou trofeu, după o lungă pauză – Cupa României, pentru ca, în campionatul trecut, început cu Contra şi continuat cu Răzvan Lucescu, echipa să termine tot pe un loc de Europa League (poziţia a treia).
Lotul de fotbalişti a fost un adevărat „atlas geografic”, an de an, schimbările de jucători, transferurile făcând ca un singur fotbalist – Sony Mustivar – să „reziste” dintre cei care au jucat în primul sezon de Liga I la Ploieşti! Mustivar face fix 3 ani la Ploieşti şi, între timp, acesta a văzut în vestiar, cum se spune, peste 80-90 de „feţe noi”.
O analiză a jucătorilor trecuţi pe la Petrolul, care au jucat sau (unii dintre ei) doar „au făcut duş”, oferă aspecte interesante despre calitatea acestora şi traseul lor ulterior. Unii – aduşi cu surle şi trâmbiţe, pe sume mari de bani chiar, s-au lăsat, alţii, în care se puneau mari speranţe, sunt „anonimi” prin diverse campionate. Însă, nu trebuie omis nici grupul celor care au adus sume importante clubului, ajungând să joace în echipe naţionale şi Champions League.

2011 – începutul

Valeriu Răchită a început Liga I cu un lot din care nu mai regăsim niciun fotbalist, în acest moment, la Ploieşti! În prima etapă, în 2011, când nou-promovata Petrolul învingea cu 2-1 chiar campioana din sezonul precedent – Oţelul Galaţi, Opriţa (acum antrenor la Metalul Reşiţa) marca de două ori! Alături de el, pe raportul de joc, se aflau actualii săi elevi de la Reşiţa, portarul Zimmerman şi mijlocaşul Enescu, plus o serie de jucători care, între timp, s-au… lăsat: Cataramă, Pompiliu Stoica, Florentin Dumitru, Djurovic, Stojmirovic, Campar. Cel mai bine dintre „debutanţii” de atunci pare să fi ajuns fostul oţelar Sipovici, care a semnat cu Westerlo, în Belgia, în timp ce Komazek este acum în Norvegia, la Haugesund, după ce ajunsese, la un moment dat, la Maribor – campioana Sloveniei. Doi dintre fotbaliştii care au bifat acel succes, Mihai Tudor, respectiv Buhuşi, sunt şi acum în Prahova, primul, la Boldeşti, în Liga A, al doilea, pe lista „disponibilizaţilor” de la Fortuna, puţini jucători din lotul de atunci reuşind să se menţină la nivelul Ligii I – Străuţ (acum la FC Braşov), Milea (Oţelul), Vali Negru (Rapid). În tur, la Petrolul ajungea şi Buleică (acum la Pandurii), dar, de departe, „cea mai stranie” perioadă a fost în iarnă, când s-a schimbat aproape tot lotul, capitolul portari, de exemplu, având nu mai puţin de 7 nume, oficial, într-un sezon, pe listă apărând şi Bornescu (acum la Rapid), Gritti (italian anchetat pentru meciuri trucate, care a fost în poartă la „istoricul” 3-4 cu Chiajna lui Reghecampf), Zendeli (ajuns la Corzo Prilep, în eşalonul secund macedonean), Hamutovski şi Povilas.
Iar prezenţele „exotice” au făcut toţi banii, Bikana fiind un astfel de exemplu, după ce Petrolul s-a „luptat” cu defuncta FC Vaslui pentru semnătura sa, acum ajungând la Terengaanu – în Malaezia, la doar 23 de ani „din buletin”, în timp ce „Turcul” Mulţescu a venit şi el, în acel mandat, cu ucraineanul Denis Sytnik (ajuns acum la Tytan Armyansk)!
Odată cu „supravieţuitorul” Mustivar (a rezistat 3 ani la Ploieşti, plecând în America, în urmă cu câteva zile) au ajuns la Ploieşti şi jucători buni, Hamza rămânând un „punct de reper”, internaţionalul tunisian ajuns acum la campioana Bulgariei – Ludogorets – fiind un exemplu de afacere bună. Alte nume rămase în memorie, după acel retur bun, în care echipa s-a salvat: Zerka (fost jucător de Ligue 1, în Franţa) s-a „retras”, la 33 de ani, în tricoul singaporezilor de la Tanjong Pagar, Osiako este acum la Simurq – în Azerbaidjan, iar Boudjemaa se descurcă la Slavia Praga (impresia lăsată fiind că acest jucător putea, 100%, mult mai mult)! Să nu-l uităm nici pe… „reprezentativul” Mitea, care a rămas în istoria Ploieştiului ca primul marcator petrolist pe noul „Ilie Oană”, în dezastrul cu Dinamo, scor 1-5, după care fotbalistul trecut pe la Ajax s-a lăsat… antrenat de Andreea Tonciu.

Cupa „străinilor”

Şi cam asta a fost istoria primului sezon de Liga I, următorul, început cu Mircea Rednic aducând „implantul” venit de la Universitatea Cluj, odată cu Florian Walter. Au ajuns la Petrolul fotbalişti buni – Szukala, Hoban, Grozav, Bokila (ultimii doi pe care s-au luat bani buni de la Terek Grozni), unii dintre ei au contribuit şi la câştigarea Cupei, dintre cei veniţi în sezonul 2012-2013 rămânând „mărturie” în lotul actual doar
Laurenţiu Marinescu (accidentat însă la finala cu CFR Cluj) şi, deocamdată, Jean Sony Alcenat (!). Repet, este lotul cu care s-a câştigat Cupa acum un an şi jumătate, care s-a schimbat incredibil, din cei 18 jucători trecuţi pe raportul de joc doar Mustivar şi Alcenat fiind încă „lupi”. Colegii lor s-au dus „în toate colţurile lumii”, Manasse fiind la Gil Vicente (Portugalia), Mojica (Oriente Petrolero – Bolivia), Guilherme a fost până acum rezervă în liga a II-a germană, la Furth, iar Hamutovski a pus „ghetele în cui”. Nu în ultimul rând, antrenorul Contra a ajuns în China, ca să fie „atlasul” complet.
Şi acel sezon a avut „străinii de fotbal” aferenţi, azerul Elhad Naziri sau Ahmedov (ultima dată la Araz, echipă desfiinţată din ţara sa de baştină), Renan (ajuns la Nahda – Arabia Saudită), Cesinha („favoritul” lui Rednic, la 36 de ani, joacă în ţara natală, la Brasiliense FC), Avogadri (acum la amatorii de la Ascoli Pichio – Italia) fiind printre ei, în timp ce la capitolul „păreri de rău” este despărţirea de Mihai Roman – unul dintre atacanţii în mare vogă în Liga I, fiind prea uşor îndepărtat atunci, primind transferul la Săgeata, de unde a ajuns la Pandurii.

Învăţând geografie

Schimbările incredibile din structura lotului au continuat şi sezonul trecut, Contra şi apoi Lucescu făcând încă un „schimb de linii” în echipă, care a încercat „lovitura” cu câteva vedete mai degrabă răsuflate, cazurile Mutu şi Zicu fiind cele mai elocvente.
Oricum, cele trei sezoane au fost un adevărat amalgam, Petrolul semănând cu un „Turn Babel”, ajungându-se, uneori, ca primul unsprezece să fie, exclusiv, format din străini.
Iar lista ţărilor care au „furnizat” fotbalişti la Ploieşti, în această perioadă, este una care spune totul: jucători de peste 30 de naţionalităţi!!!
Concluziile asupra sezonului în curs le vom trage la vară, „lista” rămâne deschisă!

Ţările străine de unde au venit jucătorii Petrolului în sezoanele 2011-2014

Italia, Lituania, Belarus, Macedonia, Serbia, Muntenegru, Bosnia, Camerun, Spania, Franţa, Tunisia, Haiti, Kenia, Algeria, Maroc, Ucraina, Brazilia, Portugalia, Polonia, Senegal, Azerbaidjan, Republica CentrAfricană, Bolivia, Nigeria, Congo, Algeria, Israel, Uruguay.
Dublă cetăţenie: Malta, Germania, Guineea
Bissau, Rusia, Olanda

Echipa „ciudaţilor” din sezoanele 2011-2014

Gritti (Zendeli) – Avogadri, Petrovic, Naziri, Bikana – Zicu, Surugiu, Cesinha, Cojocnean – Mitea (Camara), Sytnik

Echipa de top a sezoanelor 2011-2014

Pecanha – Alcenat, Geraldo, Szukala, Guilherme –De Lucas, Hoban – Boudjemaa, Hamza, Teixeira – Bokila