Ana Maxim

Mai sunt doar nouă zile până când părinţii copiilor cu vârste de 6 ani îşi vor putea înscrie copiii în clasele pregătitoare, în anul şcolar 2015-2016. La nivelul judeţului Prahova, potrivit planului de şcolarizare, vor exista 353 astfel de clase, dintre acestea 60 urmând să aibă sistem de predare în regim simultan. Prima etapă de înscriere se va derula până pe 3 martie, iar cea de-a doua etapă va începe în 24 martie. Copiii cărora li se va solicita evaluarea nivelului dezvoltării psihosomatice pentru a fi acceptaţi la şcoală vor fi testaţi, în Prahova, în 13 centre, de către specialişti.
Dintre clasele pregătitoare pe care şcolile din judeţ doresc să le înfiinţeze în anul şcolar următor, 293 vor fi omogene, iar 60 – cu regim de predare simultană, acestea din urmă fiind organizate doar în mediul rural, în comunităţile unde există puţini copii cu vârste de 6 ani, după cum ne-a precizat Coralia Matei, inspector şcolar pentru învăţământul primar. În întregul judeţ, în anul şcolar viitor vor fi disponibile în clasele pregătitoare 7.969 de locuri, iar în cazuri izolate, astfel de clase vor funcţiona în grădiniţe. În municipiul Ploieşti, instituţiile de învăţământ vor înfiinţa 71 de clase pregătitoare, iar în celelalte localităţi urbane vor exista 64 de clase pregătitoare. Faţă de anul şcolar 2014-2015, va creşte numărul claselor pregătitoare omogene (în prezent, acestea sunt în număr de 281) şi va scădea acela al claselor cu învăţământ simultan (numărul acestora fiind acum 72). Planul de şcolarizare, circumscripţiile şcolare din Prahova, metodologia şi calendarul înscrierii pot fi consultate de părinţi pe site-ul Inspectoratului Şcolar Prahova https://www.isj.ph.edu.ro. Aşa cum v-am mai informat, prima etapă de înscriere în clasele pregătitoare va începe în data de 23 februarie şi se va încheia pe 3 martie, iar cea de a doua va începe în 24 martie şi se va încheia pe 3 aprilie. Părinţii îşi vor putea înscrie copiii la sediile unităţilor de învăţământ, de luni până vineri, între orele 08:00 – 20:00, iar sâmbăta, între orele 09:00 – 13:00.
Înscrierea se poate face şi online, dacă unitatea de învăţământ autorizată/acreditată şi-a introdus toate datele în aplicaţia informatică pentru înscrierea în clasa pregătitoare. Potrivit metodologiei în vigoare, părintele poate opta pentru înscrierea la şcoala de circumscripţie (în această situaţie, copilul fiind automat înscris) sau pentru o altă şcoală. Dacă după finalizarea primei etape, copilul nu este înmatriculat la unitatea de învăţământ dorită de părinte, acesta poate fi înscris la şcoala de circumscripţie, numai dacă părintele a solicitat şi această opţiune în formularul de înscriere. În caz contrar, el va participa la a doua etapă de înscriere. În prima clasă din învăţământul primar vor fi înscrişi copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la 31 august 2015, inclusiv. La solicitarea părinţilor, vor fi înscrişi copiii care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2015, inclusiv, dacă evaluarea dezvoltării psihosomatice atestă pregătirea pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare. În Prahova, vor funcţiona 13 centre de evaluare: Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Prahova – cu sediul în Ploieşti, Grădiniţele nr. 28 şi nr.40 Ploieşti, Şcoala Gimnazială “Mihai Viteazul” din Boldeşti Scăeni, Colegiul Naţional “Nicolae Iorga” din Vălenii de Munte, Liceul Teoretic “Şerban Vodă” din Slănic, Liceul Teoretic “Brâncoveanu Vodă” din Urlaţi, Şcoala Gimnazială “Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Câmpina, Liceul Tehnologic de Maşini Câmpina, Liceul Tehnologic “Simion Stolnicu” din Comarnic, Şcoala Gimnazială “George Enescu” din Sinaia, Şcoala Gimnazială “Carol I” din Plopeni, Liceul Teoretic “Grigore Tocilescu” din Mizil. Evaluarea copiilor se va face în perioada 17 februarie – 11 martie, în intervalul orar 9.30 – 18:00. De evaluări vor avea nevoie şi copiii care împlinesc vârsta de 7 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2015, inclusiv, ai căror părinţi doresc să îi înscrie în clasa I. Ca noutate, metodologia de anul acesta prevede faptul că acei copii care au primit aviz negativ de înscriere în învăţământul primar pot fi reevaluaţi după aproximativ 6 luni, “având în vedere faptul că, din punct de vedere psihosomatic, schimbările care intervin la vârsta de 5-6 ani sunt continue şi, în unele cazuri, alerte”.