Muzeul memorial „Paul Constantinescu” din Ploieşti va găzdui mâine, de la ora 16.30, o manifestare omagială prilejuită de aniversarea a 85 de ani de la naşterea prof.univ.dr. Sebastian Barbu Bucur. Acesta a fost muzicolog-bizantinolog, compozitor şi dirijor, Doctor Honoris Causa al Universităţii de Stat din Craiova şi al Academiei de Muzică „Gh.Dima” din Cluj-Napoca, „Cetăţean de Onoare” al comunei natale-Talea din judeţul Prahova. Viaţa şi opera ilustrului muzician vor fi evocate de prof. dr. Al.I.Bădulescu, conf. univ. dr. Gheorghiţă Nicolae – secretar al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, prof. Leonida Brezeanu – dirijor şi compozitor şi prof. univ. dr. Miron Oprea – preşedintele Fundaţiei Oamenilor de Ştiinţă Prahova. Vor fi audiate lucrări de referinţă înregistrate de prestigioasa formaţie de muzică psaltică „Psalmodia” şi Corul Naţional de Cameră „Madrigal”, iar în partea finală, elevi de la Colegiul de Artă „Carmen Sylva” vor susţine un recital vocal-instrumental.

Ţara noastră, destinaţie turistică recomandată americanilor

România se numără printre cele cinci ţări, alături de Portugalia, Croaţia, Cehia şi Irlanda, ca destinaţii turistice europene recomandate americanilor care vor să plătească puţin pentru o vacanţă în străinătate, pe fondul aprecierii dolarului faţă de euro, potrivit Mediafax. Experţii arată că pentru americani o vacanţă în Europa este, în multe cazuri, mai ieftină faţă de ultimii ani, în condiţiile în care dolarul s-a apreciat până la aproximativ 1,14 unităţi pentru un euro în acest an, marcând cel mai favorabil curs din septembrie 2003 până în prezent. În plus, americanii pot profita de preţurile mai mici din perioada februarie-mai, înainte de începerea sezonului de vară, când costurile vacanţei cresc. „În Europa, este încă dificil să călătoreşti la un preţ bun în ţările consacrate ca turistice, aşa că trebuie să priveşti dincolo de asta”, a afirmat Greg Geronemus, director general al turoperatorului SmarTours. Destinaţiile considerate ca „prietenoase” în ceea ce priveşte bugetul necesar vizitării acestora, „atractive” din punct de vedere cultural şi cu o natură frumoasă, sunt Portugalia, Croaţia, Cehia, Irlanda şi România.

Traseul iubirii, prin expoziţii de artă

Muzeul Național de Artă al României invită publicul să parcurgă un traseu al iubirii în expozițiile „Ars Amandi. Tema iubirii în arta europeană a secolelor XVI-XIX” și „Modele de comportament în secolul al XVIII-lea”, în perioada 14 februarie – 8 Martie 2015. Intitulat “Dor de săgeți. Semnat: Cupidon!”, traseul funcționează ca o hartă, provocând vizitatorii să descopere detalii incitante din lucrările special alese din aceste două expoziții. Traseul „Dor de săgeți. Semnat: Cupidon!” este disponibil în format tipărit la casele de bilete ale muzeului. Completându-l, vizitatorii pot intra în posesia unuia dintre cele 10 cataloage oferite de muzeu prin tragere la sorți, după data de 8 Martie. Pe 14 februarie 2015, cu ocazia Zilei Sfântului Valentin, publicul va avea intrare liberă în expozițiile amintite, iar în perioada 15 februarie – 8 Martie 2015, acestea vor putea fi vizitate împreună pe baza unui bilet combinat în valoare de 15 lei.