Având în vedere faptul că, în ultima perioada, mai mulți prahoveni au fost înșelați de diverse persoane care utilizau calităţi false (avocat, procuror, poliţist sau medic) şi care solicitau telefonic diferite sume de bani pentru a rezolva unele probleme ale unor rude apropiate de-ale acestora, Inspectoratul Județean de Poliție Prahova atrage atenția cu privire la următoarele aspecte:
Înșelăciunile săvârșite prin metoda accidentul constau, în cele mai multe dintre cazuri, în aceea că, un necunoscut contactează telefonic potenţiala victimă, pretinzând că este avocatul fiului/fiicei acesteia, care cu (foarte) puțin timp înainte ar fi cauzat un grav accident rutier.
Sub pretextul de a-l scăpa pe responsabil de tragerea la răspundere, fie prin mituirea organelor judiciare şi/sau prin despăgubirea victimelor, respectivul solicită o sumă de bani care urmează a fi transmisă fie prin mijloace electronice (de cele mai multe ori), fie ridicată direct de către un mandatar. Mai recent însă, cei care săvârșesc asemenea fapte aleg să se întâlnească personal cu victimele pentru a ridica sumele de bani, pretinzând că sunt unul dintre părinţii celor accidentaţi.
Pentru a fi surprinse într-o stare psiho-fizică în care impactul emoţional să fie amplificat, victimele sunt apelate la ore foarte târzii, în special pe posturi de telefonie fixă care, în general, nu sunt prevăzute cu afișaj electronic pe care să apară numărul de telefon al apelantului (aceasta constituie și o metodă de protecție suplimentară pentru persoanele care săvârșesc asemenea fapte).
Inspectoratul Județean de Poliție Prahova atrage atenţia cetăţenilor să nu dea curs unor asemenea solicitări, iar dacă sunt contactaţi de necunoscuţi care prezintă scenarii asemănătoare celor descrise mai sus, să încerce să își păstreze calmul şi să contacteze persoana despre care li s-a spus că se face vinovată de producerea accidentului.
De asemenea, trebuie avute în vedere şi următoarele aspecte:
În cazul unui accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât
în urma unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau dacă este făcută prin intermediul unor societăţi de asigurări.
Orice accident/eveniment de circulaţie poate fi soluționat fie prin depunerea unei plângeri la unitatea de poliţie care se va ocupa mai departe de cazul respectiv, fie prin înţelegerea amiabilă a părţilor, ceea ce presupune repararea daunelor folosind poliţa de asigurare auto obligatorie.
Orice alte variante sunt excluse, iar dacă sunt puse în practică ele nu sunt legale.
Oricine poate fi victima unui accident, dar, într-un moment critic ca acesta, singura urgenţă este cea medicală, nicidecum aspectul financiar. Atât victima, cât şi autorul unui accident nu au nevoie de bani pentru a primi îngrijiri medicale.
Într-adevăr unele servicii medicale sunt furnizate contra cost, dar nu şi în cazul serviciilor medicale de urgenţă. De aceea, în niciun caz nu trimiteţi bani prin intermediari pe care nu îi cunoașteți, în speranţa că îi veţi ajuta pe cei dragi, întrucât, cel mai probabil, veți cădea victimă celor care doresc să profite de lipsa dumneavoastră de informare.
De asemenea, trebuie să cunoaşteţi faptul că, în conformitate cu reglementările în vigoare, un accident de orice fel, mai ales unul rutier grav, este de obicei anunţat de persoane oficiale, abilitate să facă acest lucru.
Chiar dacă ar putea exista alte surse, care să transmită informaţia înainte ca aceasta să vă parvină în mod oficial, datele trebuie verificate înainte de a întreprinde vreo acţiune.
În niciun caz nu daţi crezare imediat unor „poveşti” anunţate telefonic de persoane care pretind că au calitate oficială, ci verificaţi informaţia printr-un apel la 112 sau sesizaţi cea mai apropiată unitate de poliţie.
De asemenea, ca regulă generală, trebuie să se evite oferirea de informaţii cu caracter personal necunoscuților, întrucât cei cu preocupări infracționale acţionează, de obicei, după ce anterior au obținut unele date despre potenţiala victimă (numele copiilor, eventual dacă sunt plecaţi din localitate sau chiar din ţară, programul și locul de muncă etc.).
Cele mai multe dintre persoanele păgubite au mărturisit că aveau cunoştinţă despre metodele folosite de cei care comit asemenea fapte, ceea ce nu le-a oprit însă să cadă în capcane de acest gen. Recomandăm tinerilor să discute despre cele prezentate mai sus cu părinţii lor, în vederea evitării unor eventuale situaţii neplăcute.
În cazul în care sunteţi martorul unei infracţiuni sau victima acesteia, reţineţi cât mai multe detalii și apelaţi în cel mai scurt timp numărul de urgenţă 112!