Nicoleta Dumitrescu

De la începutul acestei săptămâni, aleşii neamului şi-au reluat activitatea. Odihniţi, cu „bateriile” încărcate, ar fi fost de aşteptat ca, la începerea noii sesiuni parlamentare, deputaţii şi senatorii să facă dovada că ştiu de ce au ajuns să lucreze în Casa Poporului, respectiv pentru cei de la care au primit voturile în noiembrie 2012.
După cum s-a văzut, însă, n-a fost deloc aşa, stabilirea noilor conduceri ale celor două Camere făcându-se cu scandal, totul plecând de la obţinerea de funcţii, ca şi când acest lucru ar fi fost o prioritate. N-a contat că, în ultima perioadă, persoane cu nume importante, mai ales din domeniul politicii, fac potecă la DNA, n-a contat că e cazul ca românii să aibă posibilitatea să vadă că, într-adevăr, politicienii lucrează pentru popor.
La sfârşitul săptămânii trecute, tocmai din cauza faptului că pe data de 2 februarie începea noua sesiune parlamentară, preşedintele Camerei Deputaţilor le-a transmis o scrisoare deschisă colegilor săi. Printre altele, acesta menţiona că există unii deputaţi care cred că se pot ascunde de justiţie în spatele insignei de parlamentar, că există şi persoane care, din prima zi, au uitat că au fost votaţi pentru a veni la muncă şi a promova legi în interesul celor care i-au ales.
Pe de altă parte, liderul Camerei Deputaţilor mai menţiona că etichetele de „hoţi”, „corupţi”, „profitori”, „chiulangii” – care au fost lipite funcţiei de parlamentar la modul general – sunt incorecte, fiind timpul, însă, ca aleşii neamului să nu se mai certe între ei, într-un cuvânt, să fie responsabili!
Cum se întâmplă, însă, ori de câte ori se face apel la responsabilitate, îndemnul, indiferent din partea cui vine, este luat în râs, de genul „Hai, mă laşi, mai avem şi alte lucruri importante de făcut”! În aceste condiţii, problema este că, încă o dată, se dovedeşte faptul că unora dintre politicieni le arde tot de avantaje, prioritatea pentru ei fiind, de fapt, posturile de conducere.
Aşa se întâmplă că, mai nou, gândindu-se tot la funcţii, unii parlamentari, şi nu numai, au descoperit… ”România noastră”, în timp ce alţii s-au grăbit să anunţe că nu mai fac parte dintr-un partid, ci din altul, pe motiv că e nevoie de… altă politică.
Având în vedere că „interesul poartă fesul”, se vede treaba că pe unii dintre politicieni nu-i mişcă nimic, măcar cât să-i determine să-şi schimbe atitudinea atât faţă de instituţia pe care o reprezintă, cât mai ales faţă de electorat. Dacă nici „valurile” de audieri la DNA, cătuşele puse la încheieturile unor mâini considerate, nu cu mult timp în urmă, a fi „mâini drepte”, nu sensibilizează şi îndeamnă la responsabilitate, atunci ce?!