Ioan Rus le-a prezentat membrilor Comisiilor parlamentare de transport din Camera Deputaților și Senat draftul final al Master Planului General de Transport, realizat în urma dezbaterilor publice.

Strategia prevede construcţia a 1.300 de kilometri de autostradă, până în 2030, de două ori mai mult decât nivelul stabilit în proiectul iniţial. Astfel, vor deveni autostrăzi sectoare de drum care figurau iniţial ca drum expres, respectiv Sibiu-Piteşti, Bacău-Paşcani, Târgu Neamţ-Iaşi-Ungheni şi Târgu Mureş-Târgu Neamţ (ultimul ca autostradă construită în mai multe etape).

Potrivit Master Planului, Bucureştiul ar urma să aibă o nouă centură ocolitoare cu profil de autostradă. În document sunt incluse şi mai multe sectoare de drumuri expres care iniţial făceau parte din reţeaua Trans Regio.

„După dezbaterea publică au fost propuşi 1.301 km de autostradă, cu un plus de 645 km faţă de versiunea iniţială a Master Planului, 1.877 km de drum expres, 3.147 km de drum Trans Regio şi Euro Trans şi 67 de variante de ocolire de sine stătătoare sau parte a proiectelor de autostradă sau drumuri expres, la care se adaugă centura Bucureştiului la profil de autostradă. Investiţia în sectorul rutier se ridică la 26,48 miliarde euro, din care peste jumătate investiţie în autostrăzi”, arată Ministerul Transporturilor.

Pe sectorul feroviar, noua variantă a documentului prevede investiţii de reabilitare a coridoarelor feroviare (3.219 km), a unor căi ferate cu potenţial economic (1.131 km), electrificarea tuturor sectoarelor de pe reţeaua TEN-T core (425 km) şi dezvoltarea unor sectoare de cale ferată de mare viteză (peste 1.000 de km). Totalul investiţiilor în acest sector este de 19 miliarde de euro.

În ceea ce priveşte sectorul naval, propunerile vizează 752 km de căi navigabile şi modernizarea a 12 porturi, cu investiţii estimate la peste 2 miliarde de euro.

Ultima variantă a Master Planului recomandă investiţii în infrastructura a 14 aeroporturi, în valoare de 588 milioane euro, în timp ce suma revizuită pentru sectorul multimodal este de 142 milioane euro.

Valoarea totală a investiţiilor pentru dezvoltarea infrastructurii de transport până în 2030 este de peste 48 miliarde euro, apropiată de cea din prima variantă a strategiei.

Master Planul General de Transport va fi aprobat săptămâna viitoare în Guvern, iar până la 15 martie îl vom prezenta în fața Comisiei Europene, după care va fi implementat, a declarat, marți, ministrul Transporturilor, Ioan Rus, după întâlnirea cu membri comisiilor pentru transporturi din Senat și Camera Deputaților.

„Am prezentat în fața celor două comisii (pentru transporturi — n.r.) Master Planul în forma semifinală, adică draftul Master Planului într-o formă aproape finală, variantă la care dânșii au avut unele observații, corecturi pertinente, care pot fi făcute fără să modifice fundamental ceva, diverse detalii pe care putem să le luăm operăm. Săptămâna viitoare vom aproba în Guvern acest document, urmând ca imediat după această aprobare să ne ducem la Bruxelles și să îl prezentăm și în fața Comisiei Europene, după care el devine un document care se finanțează și se implementează”, a precizat Rus.

Potrivit ministrului, atâta timp cât există un acord al celor două comisii de specialitate din Parlament, nu este nevoie de un acord politic.

„Există un acord politic, să spunem, în cele două comisii. Nu este nevoie de acord politic. Dacă există și un acord politic, este cu atât mai bine. (…) Directiva europeană ar spune că acest Master Plan trebuie aprobat de autoritățile române. Autoritățile române sunt Guvernul. Ca să avem o dimensiune mai clară a susținerii — de aceea am făcut aceste discuții și în cele două comisii, pentru a avea și susținerea Parlamentului. Nu e gratuită discuția, pentru că ne-a fost de mare folos. Am prezentat acest Master Plan și domnului președinte Iohannis”, a spus el.

Șeful de la Transporturi a apreciat că până la 15 martie varianta actuală a Master Planului va fi prezentată Comisiei Europene.

„Anexa cu implementarea o vom discuta în Guvern și la Comisia Europeană. După ce avem acordul Comisiei Europene începem să lucrăm pe acordul fin: înalte, joase, bași. De la Guvern mergem la Bruxelles, de la Bruxelles acasă și apoi implementare. Sper ca miercurea viitoare în Guvern să luăm aprobarea Guvernului, după care, vedem cum ne putem programa la CE. Oricum, până la 15 martie cu siguranță vom fi la Bruxelles cu el”, a subliniat Ioan Rus.