Ana M.

În 2014, salvatorii montani din Prahova au participat la 294 de acţiuni de intervenţie, pentru salvarea vieţilor unor turişti, recuperarea de pe munte a unor persoane rătăcite sau accidentate, cu 89 mai puţine decât în anul 2013, potrivit datelor din raportul de activitate pe anul trecut al Serviciului Public Judeţean Salvamont Prahova, aflat în subordinea Consiliului Judeţean Prahova. Faptul că a scăzut numărul situaţiilor în care este nevoie de intervenţia urgentă a salvamontiştilor se datorează activităţilor de prevenire realizate de aceştia, dar şi turiştilor, care au conştientizat pericolul la care se expun dacă nu respectă o serie de reguli, se arată în documentul amintit. Şi numărul cazurilor mortale înregistrate pe munte a scăzut semnificativ, în 2014 existând doar unul, comparativ cu cinci – în 2013. În cazul în care se rătăcesc sau sunt accidentaţi, turiştii primesc ajutor dacă anunţă echipele Salvamont la numărul special “0 salvamont (0725 826 668)” sau la numărul unic de urgenţă 112. În momentul de faţă, 24 de persoane – angajaţi sau voluntari – acţionează în cadrul Serviciului Public Salvamont Prahova, care coordonează activitatea montană în tot judeţul. Instituţia se confruntă, în prezent, cu unele probleme organizatorice. De exemplu, la Azuga şi Cheia, cei care au misiunea de a salva turiştii aflaţi în situaţii limită sunt încadraţi pe post cu contracte de muncă doar cu jumătate de normă sau activează în baza unor contracte de voluntariat. Pentru că primesc doar 400-500 de lei lunar, aceştia au fost nevoiţi să-şi găsească şi alte locuri de muncă, în alte localităţi, problema fiind că, în timpul mobilizării pentru o
intervenţie, nu toţi au posibilitatea, de fiecare dată, de a pleca din timpul programului. Situaţia s-ar schimba dacă s-ar modifica organigrama instituţiei şi s-ar debloca posturi, se mai arată în document.
În perioadele în care nu au avut intervenţii, salvatorii montani au continuat reabilitarea unor trasee din Bucegi şi Ciucaş, ce a presupus îndepărtarea arborilor căzuţi, refacerea podeţelor, vopsirea marcajelor, înlocuirea indicatoarelor lipsă etc. În timpul acţiunilor, aceştia au constatat furtul a nu mai puţin de 40 de stâlpi de marcaj amplasaţi pe traseul turistic Buşteni-Culmea Zamora – Plaiul Orjogaia Trăisteni, au sesizat poliţia, iar aceasta a demarat cercetări.
Reprezentanţii Serviciului Public Judeţean Salvamont Prahova au asigurat, anul trecut, asistenţa de specialitate la manifestări desfăşurate în Munţii Bucegi, Munţii Baiului şi Munţii Ciucaş: concursuri de schi, snowboard, escaladă pe gheaţă etc., au participat la dezbateri, o consultare publică, la întâlniri cu autorităţile publice şi la un exerciţiu desfăşurat în Valea Azugii, unde au avut misiunea de salvare a unor turişti accidentaţi, surprinşi de un incendiu într-o zonă greu accesibilă.