N.Dumitrescu

Printr-o decizie a Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice (DGRFP) Ploieşti, Consiliului Judeţean Prahova şi primăriilor li s-a transmis, acum câteva zile, care vor fi alocările financiare stabilite, pentru anul acesta, conform noilor modificări legislative. Aşa cum v-am mai informat într-o recentă ediţie a ziarului nostru, Legea bugetului de stat pe anul 2015 prevede că sumele de echilibrare a bugetelor locale nu vor mai fi stabilite de către Consiliul Judeţean, aşa cum s-a întâmplat inclusiv anul trecut, ci de către Ministerul de Finanţe. Sumele sunt repartizate direct de la minister, astfel încât, aşa cum se stipulează în legea menţionată, o comună să aibă buget de minimum 1,5 milioane de lei, un oraş – de cel puţin 6 milioane de lei, municipiul – de 20 milioane lei, iar administraţia judeţeană – de minimum 80 milioane de lei.
Conform deciziei DGRFP Ploieşti, Consiliului Judeţean Prahova i-a fost repartizată suma de 34.165 mii lei din cota din impozitul pe venit, dar şi suma de 2.376 mii lei din cota pe taxa pe valoarea adugată, aferente echilibrării bugetului propriu. De asemenea, au mai fost repartizate, pe unităţi administrativ- teritoriale, sumele de 92.372 mii lei – din cota din impozitul pe venit şi 6.423 mii lei – din cota din taxa pe valoarea adaugată, în vederea echilibrării bugetelor locale. Din start, cele mai avantajate de noile modificări legislative sunt localităţile prahovene cele mai sărace. De pildă, în total, pentru echilibrarea bugetului local, anul acesta, comuna Jugureni va primi 1.941.000 de lei. De asemenea, în vederea echilibrării bugetelor locale, peste 1 milion de lei sunt prevăzuţi să fie alocaţi fiecăreia dintre primăriile din Adunaţi, Aluniş, Apostolache, Ariceştii Zeletin, Bătrâni, Bertea, Boldeşti-Grădiştea, Călugăreni, Chiojdeanca, Cărbuneşti, Cosminele, Gornet-Cricov, Iordăcheanu, Păcureţi, Plopu, Predeal-Sărari, Râfov, Salcia, Secăria, Sângeru, Starchiojd, Surani, Şoimari, Şotrile, Ştefeşti, Talea, Tătaru, Tinosu, Vadu Săpat, Vâlcăneşti.
Motivaţia Ministerului de Finanţe pentru noile modificări a fost aceea ca primăriile să beneficieze de mai mulţi bani la bugetul local pentru a-şi pune în practică proiectele de dezvoltare a localităţilor. Dar, aşa cum se întâmplă de fiecare dată când sunt schimbate legile, unii reprezentanţi ai administraţiilor locale sunt încântaţi, alţii nu, fiind destui aleşi prahoveni care consideră că tot vechea formulă – prin care administraţia judeţeană împărţea banii pentru echilibrarea bugetelor locale – era mai bună.