Ana Maxim
Muzeul Naţional Peleş din Sinaia a fost vizitat, în anul 2014, de 359.040 de turişti români şi străini, cu 26% mai mulţi faţă de cei înregistraţi în anul anterior, potrivit unei statistici realizate de reprezentanţii instituţiei. Castelul Peleş a atras cei mai mulţi turişti – 303.374 , în timp ce Castelului Pelişor i-au trecut pragul 55.666 de vizitatori.
Adulţii care au dorit să admire interioarele fastuoase şi colecţiile de artă expuse în cele două muzee au fost în număr de 164.334 (46 %). Lor li s-au adăugat 143.496 (40 %) de elevi, studenţi, pensionari şi 51.201 de persoane care au beneficiat de gratuitate (preşcolari, copii instituţionalizaţi, persoane cu dizabilităti, tineri sub 18 ani, în perioada vacanţelor şcolare etc). “Creşterea numărului de vizitatori se datorează nu numai faptului că aceste două muzee sunt apreciate pentru valoarea extraordinară a colecţiilor prezentate în expoziţiile permanente, ci şi îmbunătăţirii ofertei culturale a Muzeului Naţional Peleş prin organizarea de expoziţii temporare şi găzduirea de expoziţii itinerante, realizarea de către muzeu sau în colaborare cu diverşi parteneri a unor proiecte culturale şi educaţionale şi organizarea de concerte”, ne-a precizat Daniela Voitescu, şefa Secţiei Relaţii Publice, Marketing şi Proiecte Educaţionale din cadrul MNP.
Anul trecut, peste 8.000 de persoane au vizitat expoziţiile temporare ale muzeului: “Karel Liman – Arhitectul ceh al Casei Regale a României”; ,,Pictori copişti în colecţia Regelui Carol I”, ,,Consiliul de Coroană – 100 de ani de la neutralitatea României”, ,,Artă şi Ceremonial la Mesele Regale‘’. Au fost apreciate de iubitorii de artă şi expoziţiile itinerante găzduite de MNP : ,,Patrimoniul Arhitectonic Sătesc Prahovean ‘’ – organizată de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Prahova , Ordinul Arhitecţilor din România, filiala Prahova şi Asociaţia Culturală ,,Musica Viva’’din Ploieşti şi “Retrospective II”’- organizată de Asociaţia Restauratorilor şi Conservatorilor din România, în colaborare cu Direcţia Judeţeană pentru Cultură Prahova. Muzeul a mai organizat activităţi educaţionale dedicate copiilor şi proiecte culturale, cum ar fi: concursul naţional ,,Carmen Sylva – Tinere Talente ‘’, Concursul de Eleganţă Auto – desfăşurat sub Înaltul Patronaj al Regelui Mihai I al României, workshopul „Tatting – arta dantelei lucrate cu suveica”. În acelaşi timp, a găzduit demonstraţii de mânuiri de armă, exerciţii tactice şi ceremonialuri militare în cadrul proiectului Marşul Comemorativ ,,Crucea eroilor’’. Anul trecut, publicul a avut ocazia de a asculta, la Castelul Peleş, interpretări de excepţie ale artiştilor români şi străini – fie consacraţi, fie în curs de afirmare, precum grupul vocal “Acapella”, corala ,, Divina Armonie” şi orchestra de cameră “Philarmonia”. La cele 25 de concerte realizate în colaborare cu Uniunea Criticilor Muzicali din România, Radio România Cultural, Europa Fest şi diferite fundaţii au participat peste 2.500 de iubitori ai muzicii. În 2014 a avut loc şi lansarea primului compact disc cu înregistrări realizate pe orga istorică a castelului – ce datează de peste 100 de ani- eveniment urmat de un concert la acest instrument susţinut de cunoscutul organist Remus Henning.