N. Dumitrescu, V. Stoica, A. Maxim
Codul portocaliu de viscol şi ninsoare care s-a instaurat şi în judeţul Prahova a adus trenuri anulate, circulaţie restricţionată pe unele drumuri naţionale şi temperaturi extreme – înregistrate la Vârful Omu.
Intervenţia utilajelor de deszăpezire a fost îngreunată pe unele drumuri judeţene, din cauza vântului intens care a spulberat zăpada de pe câmp pe carosabil. Pe unele tronsoane de drumuri naţionale s-au impus restricţii de circulaţie, având în vedere condiţiile meteo, iar trenurile care fac legătura între Ploieşti şi Urziceni au fost anulate. Ieri, instalaţiile de transport pe cablu din Sinaia şi din Buşteni nu au funcţionat, din cauza vântului care a bătut cu putere, singura veste bună pentru turiştii care vor să-şi petreacă trecerea dintre ani la munte fiind faptul că stratul de zăpadă consistent favorizează practicarea în condiţii bune a sporturilor de iarnă. Salvamontiştii atenţionează, însă, iubitorii muntelui că traseele sunt închise, iar stratul de nea nou depus ar putea să ducă la declanşarea unor avalanşe.
Intervenţii dificile pe drumurile judeţene, dar şi trenuri anulate
Ninsoarea şi viscolul au îngreunat intervenţiile pentru deszăpezire şi pe drumurile judeţene. Informaţia ne-a fost confirmată, ieri, de către Teodor Chiroiu, consilier în cadrul Direcţiei de Patrimoniu a Consiliului Judeţean Prahova, care ne-a declarat că noaptea de 28 spre 29 decembrie a fost una grea pentru firmele care au acţionat pentru degajarea zăpezii de pe arterele judeţene. “S-a intervenit noaptea trecută (n.n. – ieri noapte), dar perioada de vârf pentru deszăpezire a fost astăzi (n.n. – ieri), între orele 10,00 şi 11,00. Din cauza viscolului, care a favorizat crearea de troiene şi suluri de zăpadă, intervenţii mai dificile au fost pe o parte dintre drumurile judeţene din zona de sud a judeţului, cum este cazul arterelor care fac legătura între Bana Ana şi Sălciile sau Mizil şi Sălciile”, ne-a declarat Teodor Chiroiu. Acesta ne-a mai precizat că orice problemă care ţine de intervenţiile, pe timp de iarnă, pe drumurile judeţene, se poate semnala la dispeceratul amenajat la nivelul Consiliului Judeţean Prahova, la telefon 0244.517.440.
Nici pe calea ferată nu s-a circulat mai uşor, mai mult decât atât, pe anumite rute, din cauza condiţiilor meteorologice, trenurile au fost anulate. Concret, ieri, conform unei situaţii centralizate şi comunicate de către compania CFR, 21 de trenuri nu au mai circulat, cinci dintre ele făcând legătura şi cu rute din Prahova, respectiv Ploieşti Sud – Urziceni şi retur. Având în vedere că avertizările meteorologilor în ceea ce priveşte starea vremii sunt menţinute şi pentru următoarele zile, compania feroviară recomandă călătorilor să apeleze telefonic Gara CFR din localitatea de plecare pentru a afla informaţii actualizate despre mersul trenurilor. Numerele de telefon de la staţiile CFR sunt publicate pe www.cfrcalatori.ro, la secţiunea Info Utile/Informaţii Telefonice.
S-a mai menţionat că în situaţia în care pasagerii nu mai doresc să continue călătoria, ei vor primi, la cerere, contravaloarea biletelor pentru parcursul neefectuat, conform Regulamentului de transport pe calea ferată în vigoare. Mai multe detalii despre condiţiile de restituire a tarifelor de transport sunt disponibile pe www.cfrcalatori.ro
Mizil, ultima frontieră pe DN1B
Ninsoarea şi viscolul au condus la restricţii de circulaţie pe câteva sectoare de drumuri naţionale care străbat judeţul Prahova. Situaţiile transmise de către reprezentanţii Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) se schimbau de la o oră la alta, însă începând de ieri dimineaţă, de la ora 7.00, circulaţia rutieră a fost restricţionată pentru autovehiculele cu masa totală mai mare de 7,5 tone, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile și a vizibilității reduse pe drumul naţional cel mai serios afectat în perioadele cu viscol puternic –
DN1 D între Albeşti Paleologu şi Urziceni.
Pentru că judeţul Buzău a fost ieri sub cod roşu de ninsori şi viscol, Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a anunţat restricţionarea circulaţiei şi pe DN1 B, începând cu zona localităţii Albeşti Paleologu, unde autovehiculele cu masa mai mare de 7,5 tone au fost oprite, în timp ce autovehiculele cu masa mai mică de 7,5 tone au fost oprite în oraşul Mizil, pentru că s-a impus restricţie totală de circulaţie dinspre Mizil spre Buzău, având în vedere condiţiile meteorologice nefavorabile.
CNADNR SA recomandă tuturor participanţilor la trafic să pornească la drum doar cu autovehicule echipate cu pneuri de iarnă, săculeţ cu material
antiderapant şi lopată, să aibă o conduită preventivă în trafic, să folosească cât mai mult frâna de motor şi să evite depăşirile acolo unde nu există suficient spaţiu şi suficientă vizibilitate pentru a fi executate în condiţii de maximă siguranţă. De asemenea, şoferilor li se recomandă să se informeze înainte de plecarea la drum asupra stării reţelei de drumuri naţionale la Dispeceratul Comandamentului Central de Iarnă, la numerele de telefon 021/9360 sau la tel verde 0800.80.9360.
Ieri dimineaţă, un microbuz plin cu pasageri s-a răsturnat, pe DN 72, la intrarea în comuna Ariceştii Rahtivani, nouă persoane ajungând la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti cu traumatisme minore. Cinci ambulanţe, un echipaj SMURD şi mai multe echipaje ale Poliţiei au ajuns la faţa locului.
Instalaţiile pe cablu nu au funcţionat la Buşteni şi Sinaia
La Sinaia şi Buşteni, ieri cerul era acoperit de nori, iar vizibilitatea – redusă din cauza ceții, a viscolului şi a ninsorii. În zona de munte, codul portocaliu de ninsori, viscol și ger a fost valabil până la ora 23.00. Din cauza condiţiilor meteo extreme, instalaţiile de transport pe cablu de la Buşteni şi Sinaia nu au funcţionat ieri. Pentru iubitorii sporturilor de iarnă, faptul că ninsorile au pus stăpânire pe aproape întreaga ţară este, însă, o veste bună. Grosimea stratului de zăpadă pe pârtiile din Sinaia, de exemplu, măsura ieri 30-35 cm, dar şi în celelalte staţiuni de pe Valea Prahovei pârtiile sunt pline de zăpadă. Turiştii aşteaptă, însă, îmbunătăţirea vremii pentru a putea să testeze proaspătul strat de nea de pe acestea. Şi traseele montane de pe Valea Prahovei sunt temporar închise, în aceste zile, au anunţat salvamontiştii. În următoarea perioadă, chiar dacă vremea se va îmbunătăţi şi se vor deschide traseele uşoare, de la baza muntelui, salvamontiştii atenţionează turiştii că purtarea echipamentului este obligatorie. Totodată, se recomandă prudenţă la angajarea pe văi, precum şi la pericolul de alunecare pe stratul de zăpadă.
La Vârful Omu, temperaturi de minus 18 grade la prânz
Dacă, ieri, la prânz, la Ploieşti se înregistrau minus 1,7 grade Celsius, temperatura scăzuse extrem de mult pe culmile montane, ajungând să coboare la minus 18,4 grade Celsius, iar temperatura resimţită din cauza indicelui de răcire să fie de minus 38 de grade Celsius! Stratul de zăpadă era, la Vârful Omu, de 66 de centimetri, iar viscolul îşi făcea de cap, viteza vântului fiind de 12 metri pe secundă.