D. Constantin

Zilele trecute, Guvernul a decis majorarea compensării pierderilor înregistrate de către apicultori – ca urmare a condiţiilor meteorologice nefavorabile din acest an – cu peste 1,9 milioane de lei, astfel că subvenţia acordată a ajuns, în total, la suma de 6.076.600 de lei. Precizăm că, în precedentul act normativ, „ajutorul de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada mai-iulie 2014, care au produs pagube asupra sectorului apicol” însuma doar 4.131.000 de lei. Decizia majorării ajutorului de stat a fost motivată de faptul că numărul apicultorilor care au înregistrat pagube a fost mai mare faţă de cel estimat iniţial de către autorităţi, se arată în comunicatul Ministerului Agriculturii.
În prezent, în ţara noastră se ocupă cu creşterea albinelor aproximativ 35.000 de persoane, care au în îngrijire circa 1,3 milioane de albine, ceea ce face ca România să figureze pe locul al VII-lea, la nivelul Uniunii Europene, după Spania, Grecia, Franţa, Italia, Polonia ş.a. Apicultura este o îndeletnicire care nu necesită o investiţie majoră, iar banii investiţi pot fi recuperaţi în aproximativ doi ani, profitul putând ajunge, într-un an prielnic din punctul de vedere al condiţiilor meteorologice, la 70-80 de lei pentru fiecare familie de albine, conform reprezentanţilor Asociaţiei Crescătorilor de Albine.
Consumul de miere în ţara noastră a ajuns, în momentul de faţă, la 400– 500 de grame de persoană, faţă de 40-50 de grame, în urmă cu circa două decenii. Cu toate acestea, România se situează cu mult în urma altor ţări europene, precum Suedia, Danemarca sau Norvegia (cu 3 kilograme de miere de persoană), Franţa (2,5 kilograme) sau Italia (2 kilograme). O bună parte din mierea obţinută de apicultorii noştri este exportată (sortimentul cel mai căutat fiind mierea de salcâm) în Germania, Italia, Franţa, SUA, Anglia, dar şi în Japonia sau ţările arabe. În medie, preţul unui kilogram de miere la export variază între 2,5 euro şi 3,5 euro, în timp ce din rafturile magazinelor româneşti aceasta se poate cumpăra cu preţuri între 15 lei şi 25 de lei/kilogramul.