Florin Tanasescu

Mai mulți semeni au pățit-o zilele astea, când, după ce au tuns-o pe la socri, nași sau au plecat pur și simplu cu sorcova, le-a fost devalizată casa. În acest context sumbru, oamenii legii insistă să ne protejăm și singuri, atenționând că, în afara Guvernului, mai mișună și alți hoți care ne pot lăsa cu mâna la inimă, existând riscul de a găsi casa goală și fără niciun cârnat pe culme.
De altfel, după experiența nurorii urcate în vârful patului, și a lui Băsescu la Cotroceni – care nu se lasă duși cu una, cu două -, este clar că e mai ușor să previi, decât să dai musafirul nepoftit afară din casă.
Pentru a nu rămâne cu buza umflată după un periplu mai lung sau mai scurt, recomandăm câteva măsuri preventive, transmise din moși-strămoși. Legitimați colindătorii. Dacă vrea să vă cânte cineva “O, ce veste minunată !”, întrebați-l al cui e, câți ani are și cu cine ține: Steaua sau Dinamo? În cazul în care se nimerește vreunul de 18 ani, cu capra, întrebați-l cu cine a votat. Fiți prevăzători la răspunsuri, fiindcă, tot potrivit tradiției, poporul – și nu numai poporul, ci și Antena 3 – au, de la o vreme, tendința de a se da cu învingătorul. Modalități: de la likeuri pentru Ouatu sau Simona Halep, tot mai mulți și-au tras pe facebook “Like pagină oficială Klaus Iohannis”. Nu spuneți nimănui că plecați de-acasă. Nici măcar dumneavoastră ! Există momente în viață când o iei din loc fără să-ți dai seama, existând puține șanse de a-ți reveni. Se zice că în acele momente toată viața îți este o sărbătoare, dar nu-i chiar așa. Istoria recentă îl consemnează în această postură pe Mircea Geoană, care nici în ziua de azi nu și-a revenit după episodul „Mihaela, dragostea mea”.
Dacă găsiți un simplu X scris cu cretă pe ușă, este semn că ați fost luat în vizor de hoți. Totuși, nu-l ștergeți, ci mai adăugați unul. La nevoie, încă doi ! Doar așa vă valorificaţi cunoștințele acumulate în facultățile de “X și zero” și induceți în eroare șmenarii, care au și ei școala vieții.
Nu aerisiți nici în ruptul capului. Adică, stați cu geamul închis chiar dacă ar fi să crăpați de căldură sau să vă fie mutat nasul din cauza mirosului. Dincolo de faptul că nu se face niciun schimb cu mediul înconjurător, avantajul este că rămâneți cantonați în propriile dumneavoastră idei. Altfel, și ultimele sondaje arată că locatarii din camerele neaerisite au votat cu Dan Diaconescu sau Corneliu Vadim Tudor. Un filosof a numit chestiunea asta, elegant, încremenire în proiect.
Fiți vizibili. După cum polițiștii cică se fac văzuți când stau la colțul străzii cu radarul pentru a-și face planul la amezi, dumneavoastră rămâneți cu dinții rânjiți la geam. Nutriționiștii au pus astfel de atitudini/obiceiuri/năravuri nu doar pe seama curiozității ancestrale a românului neaoș, ci și pe speranța redusă de viață, din cauza traiului bazat exclusiv pe ajutoarele sociale de la Uniunea Europeană.
Faceți gălăgie. Asta nu-i greu, răcnetul strămoșilor fiind cea mai cunoscută cale de afirmare / valorificare a dreptului natural al românilor – de a revendica tot fără a mișca un pai. Așa strigăm noi că în Occident este curat, dar aruncăm gunoaie pe jos, că Guvernul nu face nimic, că ungurii vor să ne fure Ardealul, că Băsescu e de vină pentru tot.
La mulți ani, cu casa-nchisă !