Ana Maxim
Pentru că staţiunile de pe Valea Prahovei atrag, în perioada iernii, mii de turişti, salvatorii montani le reamintesc acestora că trebuie să respecte o serie de reguli pentru a evita accidentele şi pentru a se bucura, cu adevărat, de vacanţă. De exemplu, este importantă respectarea aşa-numitului „Decalog al schiorilor”. După cum ne-a precizat Daniel Banu, şeful Serviciului Public Judeţean Salvamont Prahova, printre cele mai importante reguli din cadrul acestuia, de care schiorii trebuie să ţină seama, se numără: să practice acest sport în aşa fel încât să nu pună în pericol viaţa altor schiori, să îşi adapteze viteza şi stilul de a schia potrivit pregătirii tehnice, stării zăpezii, gradului de dificultate al pârtiei, condiţiilor atmosferice şi numărului schiorilor de pe pârtie, să evite staţionarea, iar în cazul căderii să elibereze pârtia în cel mai scurt timp posibil. La fel de important este să respecte indicatoarele de semnalizare şi să ţină cont de balizele instalate pe pârtie. În ceea ce-i priveşte pe cei mici, e bine de ştiut că vârsta minimă recomandată pentru începerea primelor lecţii de schi este de trei ani, iar la început, pentru a nu obosi, copiii nu trebuie ţinuţi pe pârtie mai mult de o oră – două pe zi.
Turiştilor pasionaţi de drumeţii le reamintim că, în perioada iernii, toate traseele montane care fac legătura între staţiunile de pe Valea Prahovei şi Platoul Bucegi sunt închise. “Pentru a ajunge pe platoul Bucegi, turiştii trebuie să folosească mijloacele de transport pe cablu, respectiv telecabinele din Sinaia şi Buşteni. Rămân deschise traseele turistice care ajung la o altitudine mai mică, aşa cum sunt: Sinaia-Poiana Stânei, Sinaia-Cota 1400, Buşteni-Cascada Urlătoarea, Buşteni-Gura Diham, Azuga-Cabana Susai, Azuga-Cabana Gârbova”, ne-a mai precizat Daniel Banu.
Aceia care vor porni pe traseele accesibile în sezonul rece trebuie să respecte câteva reguli: să fie echipaţi corespunzător cu bocanci, pantaloni şi geacă de iarnă, iar în rucsac să aibă haine de schimb, lanternă şi hrană, să evite să plece singuri la drum, să aleagă traseele în funcţie de pregătirea lor fizică, ţinând cont că iarna aceste trasee sunt mult mai greu de străbătut, decât în celelalte anotimpuri, să nu se abată de la traseele marcate, să nu consume băuturi alcoolice înainte sau în timpul drumeţiilor, iar în caz de rătăcire să anunţe salvamontul telefonic la „112” sau 0salvamont.